Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Stapert, Paulus Albertus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De foto is gemaakt ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van 'Bergh Opwaerts' in 1939.
Dominee Stapert tijdens de viering van 50 jaar Bergh Opwaerts in 1969

Paulus Albertus Stapert was van 1935 tot 1938 predikant in 's-Heerenberg. Hij was de opvolger van dominee Hage.

Stapert werd op 7 april 1910 geboren in Sneek als zoon van Klaas Stapert en Aurelia Agnieta van der Zee. Hij trouwde op 13 maart 1935 in Zuidlaren met Berendje Hovius, geboren op 20 december 1905 in Eext in de toenmalige Drentse gemeente Anloo als dochter van Jochem Hovius en Gesina Jansje van den Berg.

Stapert studeerde theologie in Leiden. Hij was nog geen 25 jaar oud toen 's-Heerenberg op 13 maart 1935 zijn eerste standplaats werd. Hij ging met zijn vrouw wonen in de hervormde pastorie, de villa Kattenburg. Toen hij daar aankwam, was de predikantsplaats vijf maanden vacant geweest. Gedurende die tijd had dominee Buisman van Zeddam de diensten waargenomen. Buisman kende de weg, want hij was van 1897 tot 1906 zelf predikant van 's-Heerenberg geweest.

Staperts zoon Klaas Berend werd op 6 januari 1938 in Arnhem geboren, en vervolgens op 11 januari ingeschreven in de gemeente Bergh. Eerder, op 13 januari 1936, was in 's-Heerenberg een levenloos dochtertje geboren.

Gedurende zijn driejarige ambtsperiode heeft Stapert veel voor de protestantse gemeenschap van 's-Heerenberg gedaan. Als voorzitter van Bergh Opwaerts heeft hij deze vereniging tot grote bloei gebracht. Het aantal leerlingen van de zondagschool, die hij samen met zijn vrouw leidde, steeg aanmerkelijk. Ook heeft hij voor menig gezin in geldnood een goed woordje gedaan bij de diaconie. De laatste maanden van zijn Berghde periode was Stapert vaak in Velp, waar hij catechisatie-onderwijs gaf bij de vrijzinnige Nederlandse Protestanten Bond.

Op 14 juni 1938 werd het gezin uitgeschreven naar Ruinen, Drenthe, waar Stapert predikant was geworden. Zijn opvolger was dominee Leendertz.

In januari 1946 verhuisde Stapert van Ruinen naar Epe, waar hij predikant werd van de Grote Kerk. De vier klokken van deze kerk waren in de Tweede Wereldoorlog op 3 februari 1943 door de Duitsers geroofd. Na de oorlog werden drie nieuwe klokken gegoten, die op 31 augustus 1947 (Koninginnedag) voor het eerst werden geluid. Stapert heeft hierbij het inleidingswoord gesproken.

Stapert heeft tot januari 1950 in Epe gestaan, waarna hij naar Moordrecht vertrok. In oktober 1955 nam hij een beroeping in Zutphen aan, waar hij op 1 mei 1975 met emeritaat ging. Hij bleef in Zutphen wonen, waar hij op 31 januari 1979 op 68-jarige leeftijd overleed. Hij werd in stilte gecremeerd.

Bronnen