Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Tervoort, P.N.

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Pastoor Paul Tervoort

Paul Tervoort was in 1999 de eerste pastoor in Bergh die niet voor één parochie, maar voor een samenwerkingsverband van parochies werd benoemd.

Tervoort groeide op in Heerlen, bezocht de sociale academie in Sittard en werkte daarna twaalf jaar in een kinderbeschermingsinternaat in Maastricht. In 1989 besloot hij dat priester wilde worden, waarna hij in 1995 tot priester werd gewijd. Hij was toen veertig jaar en werd benoemd tot kapelaan in De Lutte bij Oldenzaal.

In 1999 werd hij pastoor van de zes parochies van het samenwerkingsverband Wehl–Nieuw-Wehl–KilderBeekZeddamBraamt. Dit samenwerkingsverband is in 2010 opgegaan in de grotere fusieparochie Heilige Gabriël. Pastoor Tervoort was toen echter al overgeplaatst naar Twente.

Hij had in Bergh heimwee gekregen naar Limburg, maar aartsbisschop Simonis wilde hem vanwege het priestertekort in zijn aartsbisdom houden. Zo werd hij per 1 oktober 2007 pastoor in het parochieverband Tubbergen, dat negen parochies omvatte. Toen aartsbisschop Simonis in januari 2008 werd opgevolgd door aartsbisschop Eijk, greep Tervoort zijn kans. De nieuwe aartsbisschop stemde in met overplaatsing naar het bisdom Roermond, en zo werd hij op 1 juni 2008 pastoor in Weert. De officiële overgang van het aartsbisdom Utrecht naar het bisdom Roermond vond pas op 15 oktober 2015 plaats. De nieuwsdienst van het bisdom Roermond meldde toen dat hij met ingang van die datum was geëxcardineerd in het aartsbisdom Utrecht en geïncardineerd in het bisdom Roermond. Hij was toen nog steeds pastoor in Weert.

Bronnen