Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Thus, Maria Johanna

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Maria Johanna (Rietje) Thus werd op 18 mei 1921 geboren in Loerbeek als dochter van Antonius Thus en Maria Aleida Heusingveld. Zij was dienstbode en werd op 26 april 1941 uitgeschreven naar Arnhem. Haar adres in Bergh was tot die dag Loerbeek 11.

Op 22 februari 1944 is zij, 22 jaar oud, om het leven gekomen bij het geallieerde bombardement op Nijmegen. Zij werkte toen in Nijmegen als dienstmeisje bij de familie Stapper-Van Gruijthuijsen, die een slagerij had aan de Zeigelbaan. Bij het bombardement is de hele Zeigelbaan met de grond gelijkgemaakt, en bestaat nu niet meer. Ook het huis van slager Oswald Stapper raakte in brand en stortte in. Alle zes personen die op dat moment aanwezig waren, kwamen daarbij om. Naast Rietje waren dit de slagersvrouw Nolda Stapper-van Gruijthuijsen, haar twee dochters Anny en Willy (negen en elf jaar oud), haar broer Arnold van Gruijthuijsen (die in het huis ondergedoken zat) en een vriendinnetje van Willy.

Slager Stapper heeft op 26 februari de dood van zijn vrouw, dochters, zwager en dienstmeisje aangegeven bij de gemeente Nijmegen. Rietje Thus was inwoonster van Nijmegen, zodat haar overlijden niet is ingeschreven in de gemeente Bergh.

Haar naam staat op het oorlogsmonument in Beek en in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Ook Anna Borkus uit Wijnbergen en Arnolda Teeling, geboren in 's-Heerenberg, hebben bij dit bombardement het leven verloren.

Bronnen