Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Uittenbogaard, Leo

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Leonard (Leo) Uittenbogaard was een journalist die in 's-Heerenberg heeft gewoond. Hij werd op 24 januari 1915 geboren in Rotterdam als zoon van Dirk Uittenbogaard en Hendrica Jacoba Tournier.

Hij was al journalist toen hij op 18 september 1940 in Rotterdam trouwde met Neeltje van der Graaf, geboren aldaar op 14 januari 1916 als dochter van Willem van der Graaf en Elisabeth Margaretha Foree.

In de crisistijd, toen veel journalisten aan de kost moesten komen met het knippen van kaartjes op de tram, lukte het hem om via de boekhandel toch nog om in het uitgeverijwezen te komen. Daar werd hij betrokken bij het maandblad De Schakel. Later kwam hij in de redactie van het weekblad Wereldkroniek terecht, waarvan hij van 1953 tot 1966 hoofdredacteur was.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Uittenbogaard enige tijd ondergedoken gezeten in 's-Heerenberg. Daar raakte hij geboeid door het karakter en de sfeer van de stad. Hij heeft zich daar ook verdiept in de 's-Heerenbergse ziener Jozef Rulof, over wie hij het boek Jeus schreef. Het verscheen in september 1946.

Al direct na de oorlog, nog voor het verschijnen van zijn boek maar ook daarna, heeft Uittenbogaard lezingen gegeven over Jozef Rulof en diens boeken.

Uit Het Parool van 11 juli 1945
Uit Het Parool van 26 juli 1945
Uit het Algemeen Handelsblad van 24 maart 1947

Op 27 augustus 1947 is hij met zijn vrouw met het passagiersschip Noordam van Rotterdam naar New York vertrokken. Waarschijnlijk hield deze reis verband met het verschijnen van Engelse vertaling van Jeus. Die werd met de titel Jozef, A Life in Two Worlds uitgegeven door Rulof Brothers, de uitgeverij van Jozef Rulofs geëmigreerde broers Hendrik en Anton in White Plains, New York. In New York zullen zij ook Jozef Rulof en diens vrouw hebben ontmoet, die twee maanden eerder met de Veendam waren afgereisd.

Uittenbogaard was een van de initiatiefnemers van Gouden Handen, dat in 1975 werd geopend in het Patersklooster in 's-Heerenberg. Hij werd vervolgens directeur van dit grootste creativiteitscentrum voor amateurs ter wereld.

In 1985 verscheen het eerste nummer van Venster op de nieuwe tijd, de nieuwsbrief van de Stichting Evolutie, geschreven door Uittenbogaard. Deze stichting was gevestigd in Gouden Handen. Op 17 februari van hetzelfde jaar werd hij benoemd tot Ridder in de orde van de Berghse Kei.

Uittenbogaard overleed in Den Haag op 5 november 1995, tachtig jaar oud.

Bronnen