Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Uittenbogaard, Leo

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Leo Uittenbogaard (Rotterdam, 24 januari 1915 – Den Haag, 5 november 1995) was een journalist die een aantal jaren in 's-Heerenberg gewoond heeft.

In de crisistijd, toen veel journalisten aan de kost moesten komen met het knippen van kaartjes op de tram, lukte het Leo Uittenbogaard om via de boekhandel toch nog om in het uitgeverijwezen te komen. Daar werd hij betrokken bij het maandblad De Schakel. Later kwam hij in de redactie van het weekblad Wereldkroniek terecht, waarvan hij van 1953 tot 1966 hoofdredacteur was.

Leo Uittenbogaard was tijdens de Tweede Wereldoorlog enige tijd in 's-Heerenberg ondergedoken en hij werd door het karakter en de sfeer van het stadje geboeid. Kort na de Tweede Wereldoorlog schreef hij het boek Jeus, waarin hij vertelt over de oud-'s-Heerenbergenaar Jozef Rulof.

September/oktober 1985 verscheen het eerste nummer van Venster op de nieuwe tijd, Nieuwsbrief van de Stichting Evolutie. Deze stichting was gevestigd in Gouden Handen te 's-Heerenberg. Op 17 februari van hetzelfde jaar werd Uittenbogaard tot Ridder in de orde van de Berghse Kei benoemd.

Hij overleed op 5 november 1995 in zijn woonplaats Den Haag.

Tekeningen uit het boek Jeus

Alle tekeningen zijn getekend met de initialen A P en staan in de volgorde van het boek.

Het boek is geschreven in dialect.

Jeus


Enkele van deze tekeningen over 's-Heerenberg van Anton Pieck staan ook in Bergh, Heren Land en Volk.

Bron