Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Varwijk (Familie)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

In Old Ni-js nr. 27 staat het artikel Wandergesellen uit het Rijnland en Westfalen.

Genoemd wordt ook Derk te Varvijk uit Rhede (Münsterland) die in 1733 als jongeman trouwde met de weduwe van Berent Berentsen in Zeddam: Berendijn van Elsen.

Derck woonde in 's-Heerenberg toen hij trouwde. Daarom is het huwelijk terug te vinden in de trouwboeken van de dominees in 's-Heerenberg en Zeddam. (De r.-k. trouwboeken van Zeddam zijn verloren gegaan.)

De Latijnse naam voor Derck is Theodorus. De r.-k. doopboeken van Zeddam zijn wel bewaard en zo kunnen we zien dat Theodorus te Varwijck en Berendjen van Elsen tussen 1734 en 1747 zes kinderen hebben laten dopen: Elisabeth, Cornelis, Elisabeth, Theodorus, Bernardus en Theodorus.

Bij het eerste kind was grootvader Wenceslaus (Wessel) Varvick peetoom. Het tweede kind Cornelis is genoemd naar de grootvader van moederskant: Kneelis van Elsen. Elisabeth I en Theodorus I gingen op jonge leeftijd dood.

Cornelis werd de Zeddamse stamvader. Elisabeth trouwde in 1765 met Jan Henricks. Het echtpaar woonde eerst in Groessen en later in Gendringen. (Kinderen werden r.-k. gedoopt in Groessen en Ulft).

Bernardus is genoemd naar de vorige man van Berendjen van Elsen: Berent Berentsen.

Theodorus overleed op 7 maart 1805 in Groessen als schaapherder op het landgoed Rijswijk ("pastor ovium in Rijswijk").

Bronnen

Externe links