Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Verbeek, Johan Mechtildis Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Johan Mechtildis Maria Verbeek was hoofd van de jongensschool in Zeddam. Hij werd op 22 juli 1895 geboren in Venray.

Verbeek was van 1914 tot 1920 onderwijzer in Beek, ging toen terug naar Venray, maar kwam in 1922 vanuit Renkum naar Zeddam. In dat jaar, op 3 augustus, trouwde hij in 's-Heerenberg met Petronella Christina Antonia Wevers. In september werd de nieuwe jongensschool in gebruik genomen. Verbeek was het eerste schoolhoofd.

De vader van zowel Verbeek zelf als die van zijn vrouw was onderwijzer. De vader van zijn vrouw, A.F. Wevers, was onderwijzer in Beek.

Verbeek en zijn vrouw kregen twaalf kinderen; vier zoons en acht dochters. Zoon Jacky is als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië geweest.

Verbeek sprak Engels. Hiervan heeft hij gebruikt gemaakt nadat Nol van Schriek in de bevrijdingsnacht was omgekomen bij een granaatinslag. De begrafenis kon moeilijk plaatsvinden omdat de wegen naar de de kerk in Zeddam vol stonden met Canadese legervoertuigen. Samen met zijn collega Helmes heeft hij er in overleg met de Canadese majoor McTaggart voor gezorgd dat de weg werd vrijgemaakt voor de begrafenisstoet.

Meester Verbeek overleed op 26 mei 1968, 72 jaar oud, en werd begraven op de r.-k. begraafplaats in Zeddam.