Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Voortjes, Gerhardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Gerhardus Voortjes, in 1940 wonende op het adres Lengel 38, werd geboren op 18 november 1904 als zoon van Evert Voortjes en Willemina Engelina Reinders. Hij was getrouwd met Johanna Berndina Janssen. Na de oorlog werkte hij als opperman. Hij overleed op 28 maart 1949 in Stokkum, huisnummer 61.

Als dienstplichtig militair van de lichting 1924 was hij tijdens de Duitse inval in mei 1940 ingedeeld bij het 11e regiment infanterie (11 RI), dat aanvankeliijk achter de Grebbeberg bij Elst in reserve werd gehouden. Na de strijd heeft Voortjes te boek gestaan als gesneuveld dan wel vermist. Waarschijnlijk was hij later weer terecht, maar hierover zijn nog geen gegevens bekend. Ook is niet bekend of zijn dood in 1949 een gevolg was van mogelijk lichamelijk of geestelijk letsel dat hij in mei 1940 had opgelopen.

Een kaart van de Grebbeberg en omgeving, waarop de bataljons van 11 RI in kleine letters als legerkorps- en divisiereserve staan aangegeven.

Andere militairen van 11 RI:


Bronnen

  • Gemeentearchief Bergh, inventarisnummer 1587 (Stukken betreffende dienstplichtigen, waaronder inzake lotgevallen van militairen uit de gemeente gedurende de meidagen van 1940)
  • Bevolkingsregister Bergh