Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wennekes, Johannes Petrus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Petrus Johannes Wennekes uit 's-Heerenberg werd geboren op 10 augustus 1880 als zoon van Anthonius Johannes Wennekes en Antje Hartjes.

Hij overleed op 16 april 1902 op 21-jarige leeftijd, nadat hij door kastelein Van Gellekom van een café juist over de grens op zijn hoofd was geslagen. De toedracht staat uitvoerig beschreven in het hieronder afgebeelde bericht uit de Nieuwe Tilburgsche Courant van 18 april 1902. De dader werd enkele maanden later door een Duitse rechter in Duisburg vrijgesproken, zoals blijkt uit het bericht rechtsonder dat in Het Nieuws van den Dag van 4 juli 1902 verscheen.

Het overlijden van Wennekes is de volgende dag aangegeven bij de burgerlijke stand van Bergh.

Wennekes 19020418 NTC.JPG


Het café van Van Gellekom had een slechte naam. In Old Ni-js nr. 53 staat dat de burgemeester van Bergh, Van Hugenpoth tot Aerdt jr., in 1895 een brief schreef aan zijn collega in Emmerik. Hij liet weten dat hij had gehoopt dat er na het overlijden van eigenares Van Gellekom geen nieuwe vergunning zou worden afgegeven omdat "die tapperij aan de politie van deze gemeente veel overlast veroorzaakte en aan de inwoners alhier veel huiselijk en lichamelijk leed". De brief heeft dus geen resultaat gehad.

Bronnen