Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wolkenland: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (redactie)
 
(37 tussenliggende versies door 13 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Wolkenlandis de benaming voor een jeugdherberg en het omliggende bosperceel. Het bevindt zich op een kilometer ten zuid-oosten van [[Beek]]. Het oorspronkelijke Wolkenland was een villa. Deze werd begin jaren '30 door brand verwoest en heropgebouwd als jeugdherberg. Wolkenland is sindsdien in bezit van het Amsterdams Lyceum.  
+
[[Bestand:Jeugd herberg Wolkenland.jpg|thumb|right|400px|<center>'''Het herbouwde Wolkenland</center>]]
 +
==Geschiedenis ==
 +
'''Wolkenland''' is de naam van een groepsverblijf / schoolbuitenhuis aan de [[Peeskesweg]] even buiten [[Beek]].
  
In december 1944 werd de toenmalige jeugdherberg door Britse jachtbommenwerpers met raketten in brand geschoten, waarschijnlijk omdat er zich een radarpost van de Luftwaffe bij het gebouw bevond. na de Tweede Wereldoorlog werd de jeugdherberg weer opgebouwd.  
+
Het oorspronkelijke Wolkenland was een huis dat in [[1919]] werd gebouwd door de kunstschilder [[Garschagen, Carl Imanuel Leberecht|Leeb Garschagen]]. Hij woonde er met zijn moeder en zijn zus. In september [[1921]] verkocht Garschagen het huis aan de freule [[Brantsen, Amelia Jacqueline Julie|Aimée Brantsen]]. Zij verbouwde en vergrootte Wolkenland. Om het hele perceel liet zij een hek aanleggen met drie toegangspoortjes. Een van deze poortjes is nog steeds terug te vinden in het bos achter Wolkenland. Het terrein werd bewaakt door meerdere bouviers en schnauzers, die hun vaste routes liepen langs het hekwerk.  
  
Nog steeds komen er bijna wekelijks leerlingen van deze school hier op kamp.
+
In [[1931]] verkocht Aimée Brantsen de villa aan het Amsterdams Lyceum en het bijbehorende bos aan [[Huis Bergh]]. Het Amsterdams Lyceum liet Wolkenland verbouwen tot een schoolbuitenverblijf, waar de leerlingen gedurende het schooljaar op kamp gingen. Tijdens de zomermaanden werd Wolkenland in 1931 als jeugdherberg geëxploiteerd. Helaas werd het huis op 5 augustus 1931, nog voor de officiële ingebruikname, door [[brand]] geheel verwoest. Vonken uit de schoorsteen hadden, zo wordt vermoed, het rieten dak doen vlamvatten. Gelukkig dekte de verzekering de schade, zodat in het voorjaar van [[1932]] een geheel herbouwd Wolkenland in gebruik kon worden genomen. Daarna is het niet meer als jeugdherberg gebruikt, alleen nog als het schoolbuitenhuis.
 +
{|
 +
|- valign=top
 +
|[[Bestand: Wolkenland 19310806 AH.jpg|300px|thumb|'''Uit het ''Algemeen Handelsblad'' van 6 augustus 1931]]
 +
|[[Bestand: Wolkenland 19310807 GB.jpg|600px|thumb|'''Foto's na de brand in [[Graafschapbode|de Graafschapbode]] van 7 augustus 1931.'''<br>Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.]]
 +
|}
 +
 
 +
In de [[Tweede Wereldoorlog]] heeft Wolkenland zwaar te lijden gehad, toen het op 26 december [[1944]] door Britse jachtbommenwerpers  in brand werd geschoten. Waarschijnlijk bevond zich bij het gebouw een radarpost van de ''Luftwaffe'', maar het kan ook zijn dat de piloot [[Hotel Montferland]] heeft willen treffen, maar zich heeft vergist. Na de oorlog werd schoolbuitenhuis weer opgebouwd.
 +
 
 +
Achter Wolkenland stond vanaf [[1952]] tot in de jaren negentig een [[Luchtwachttoren 1J2|uitkijktoren]] als onderdeel van de luchtbescherming in de [[Koude Oorlog]].
 +
 
 +
Wolkenland is nog steeds in bezit van het Amsterdams Lyceum. Nog altijd komen er leerlingen van deze school hier op kamp. Sinds januari 1983 wordt Wolkenland beheerd door het echtpaar Kees en Jacqueline Veraart. Tot februari 2020 woonden zij zelf ook op Wolkenland; sindsdien wonen zij zelf in 's-Heerenberg. Vanaf [[2021]] zijn er twee nieuwe beheerders namelijk Floris en Ilona Bloemendal.
 +
<gallery>
 +
Bestand:Wolkenland 19310605 GB.jpg|Wolkenland voor de brand van 1931
 +
Bestand:Wolkenland_oud.jpg
 +
Bestand:Het Amsterdams Lyceum 1917 1932.jpg|<center>1932,<br> zoals het worden zal.</center>‎
 +
Bestand:Wolkenland_ansicht.jpg
 +
Bestand:Wolkenland Jeugd Herberg.jpeg|Het dagverblijf
 +
Bestand:Wolkenland_fb.jpg
 +
Afbeelding:WolkenlandHuis.jpg|Wolkenland in 2007
 +
Bestand:Wolkenland.jpg|Enkele ansichten uit het archief van Thiemo Kaaf, omstreeks [[1935]]
 +
Bestand:Wolkenland1.jpg
 +
Bestand:Wolkenland_2.jpg
 +
Bestand:Wolkenland_3.jpg
 +
Bestand:Uitkijktoren Wolkenland.jpg|300px|thumb|[[Luchtwachttoren 1J2]]<br>bij Wolkenland
 +
Bestand:
 +
</gallery>
 +
 
 +
==Adres==
 +
[[Peeskesweg]] 13 <br/>
 +
7037 CH [[Beek]] <br/>
 +
Telefoon: 0316-531266 <br/>
 +
Fax: 0316-532407
 +
 
 +
==Kaart==
 +
{{#display_map:
 +
51.902011, 6.207726~Wolkenland~[[Peeskesweg]] 13<br> 7037 CH [[Beek]];
 +
|zoom=17
 +
|Width=450
 +
}}
 +
 
 +
==zie ook==
 +
[[Peters, Anje|Anje Peters]]: Wolkenland, van woonkeet, villa tot schoolbuitenhuis in [[Old Ni-js 061|Old Ni-js nr. 61]], blz. 15-18
  
 
==Externe links==
 
==Externe links==
* Het Amsterdams Lyceum: [http://www.amsterdamslyceum.nl www.amsterdamslyceum.nl]
+
*[http://www.wolkenland.nl Wolkenland]
 +
*[http://www.amsterdamslyceum.nl Het Amsterdams Lyceum]
 +
*[http://www.delpher.nl Delpher]
 +
*[https://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Wolkenland&coll=ddd Krantenartikelen in Delpher]
 +
 
 +
[[Categorie:Woonhuizen Beek]] [[Categorie:Huisnamen Beek]] [[Categorie:Toerisme]] [[Categorie:Brand]] [[Categorie:Beek Peeskesweg|Wolkenland]]

Huidige versie van 6 feb 2023 om 15:47

Het herbouwde Wolkenland

Geschiedenis

Wolkenland is de naam van een groepsverblijf / schoolbuitenhuis aan de Peeskesweg even buiten Beek.

Het oorspronkelijke Wolkenland was een huis dat in 1919 werd gebouwd door de kunstschilder Leeb Garschagen. Hij woonde er met zijn moeder en zijn zus. In september 1921 verkocht Garschagen het huis aan de freule Aimée Brantsen. Zij verbouwde en vergrootte Wolkenland. Om het hele perceel liet zij een hek aanleggen met drie toegangspoortjes. Een van deze poortjes is nog steeds terug te vinden in het bos achter Wolkenland. Het terrein werd bewaakt door meerdere bouviers en schnauzers, die hun vaste routes liepen langs het hekwerk.

In 1931 verkocht Aimée Brantsen de villa aan het Amsterdams Lyceum en het bijbehorende bos aan Huis Bergh. Het Amsterdams Lyceum liet Wolkenland verbouwen tot een schoolbuitenverblijf, waar de leerlingen gedurende het schooljaar op kamp gingen. Tijdens de zomermaanden werd Wolkenland in 1931 als jeugdherberg geëxploiteerd. Helaas werd het huis op 5 augustus 1931, nog voor de officiële ingebruikname, door brand geheel verwoest. Vonken uit de schoorsteen hadden, zo wordt vermoed, het rieten dak doen vlamvatten. Gelukkig dekte de verzekering de schade, zodat in het voorjaar van 1932 een geheel herbouwd Wolkenland in gebruik kon worden genomen. Daarna is het niet meer als jeugdherberg gebruikt, alleen nog als het schoolbuitenhuis.

Uit het Algemeen Handelsblad van 6 augustus 1931
Foto's na de brand in de Graafschapbode van 7 augustus 1931.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

In de Tweede Wereldoorlog heeft Wolkenland zwaar te lijden gehad, toen het op 26 december 1944 door Britse jachtbommenwerpers in brand werd geschoten. Waarschijnlijk bevond zich bij het gebouw een radarpost van de Luftwaffe, maar het kan ook zijn dat de piloot Hotel Montferland heeft willen treffen, maar zich heeft vergist. Na de oorlog werd schoolbuitenhuis weer opgebouwd.

Achter Wolkenland stond vanaf 1952 tot in de jaren negentig een uitkijktoren als onderdeel van de luchtbescherming in de Koude Oorlog.

Wolkenland is nog steeds in bezit van het Amsterdams Lyceum. Nog altijd komen er leerlingen van deze school hier op kamp. Sinds januari 1983 wordt Wolkenland beheerd door het echtpaar Kees en Jacqueline Veraart. Tot februari 2020 woonden zij zelf ook op Wolkenland; sindsdien wonen zij zelf in 's-Heerenberg. Vanaf 2021 zijn er twee nieuwe beheerders namelijk Floris en Ilona Bloemendal.

Adres

Peeskesweg 13
7037 CH Beek
Telefoon: 0316-531266
Fax: 0316-532407

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

zie ook

Anje Peters: Wolkenland, van woonkeet, villa tot schoolbuitenhuis in Old Ni-js nr. 61, blz. 15-18

Externe links