Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wolters, Hendrik

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De inschrijving van Henricus Wolters' doop op 18 november 1779 in het r.-k. doopboek van Zeddam.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Henricus Wolters is soldaat geweest in de legers van de Bataafse Republiek en het Koninkrijk Holland en in de Grande Armée van Napoleon Bonaparte. Hij werd geboren in Groot-Azewijn als zoon van Theodorus Wolters en Helena Stevens en op 18 november 1779 rooms-katholiek gedoopt in Zeddam. Hij was een broer van Jan Wolters.

Een lansier van het
2e Garderegiment Lansiers

Wolters nam op 28 augustus 1798 dienst bij het Regiment Dragonders van de Bataafse Republiek. Na de vorming van het Koninkrijk Holland in juni 1806 ging hij op 27 juli van dat jaar over naar de Koninklijke Garde. In deze eerste twaalf jaar van zijn militaire loopbaan heeft hij aan meerdere veldtochten deelgenomen. In het stamboek van het Franse regiment waar hij vanaf 1810 bij diende, staat een opsomming:

Zonder nadere informatie is het niet direct duidelijk welke veldtochten bedoeld worden. Oostenrijk duidt waarschijnlijk op de Slag bij Austerlitz van 2 december 1805. Hier hebben troepen van de Bataafse Republiek de Franse aanvoerlijnen beschermd, maar niet deelgenomen aan de eigenlijke strijd. De veldtocht van 1809 in Brabant had waarschijnlijk te maken met de Britse invasie van Walcheren, die het uiteindelijke doel had Antwerpen te veroveren.

Op 21 september 1810, twee maanden na de annexatie van het Koninkrijk Holland door Frankrijk, werd hij overgeplaatst naar het 2e Garderegiment Lansiers. Lansiers waren ruiters bewapend met een lans. Hij werd als Henry Wouters onder nummer 152 ingeschreven in het stamboek van het regiment.

Het stamboek vermeldt als zijn signalement:

  • Lengte: 1 meter en 76 centimeter
  • Gezicht: vol
  • Voorhoofd: gewoon
  • Ogen: blauw
  • Neus: middelmatig
  • Mond: middelmatig
  • Kin: lang
  • Haar: donkerbruin
  • Wenkbrauwen: donkerbruin

Bij het 2e Garderegiment Lansiers dienden ook:

Het 2e Garderegiment Lansiers heeft in 1812 deelgenomen aan de Veldtocht naar Rusland. Daar is Wolters op 29 september 1812 krijgsgevangen genomen. Het is niet bekend waar dit gebeurd is, maar het was in de periode van 14 september tot 20 oktober toen Napoleon met zijn troepen in Moskou was. De Russen hadden de stad echter leeg en brandend achtergelaten, zodat de invallende winter Napoleon dwong zich terug te trekken.

Het nieuws over Wolters' gevangenneming was ruim twee jaar later nog niet tot in Zeddam doorgedrongen. Zodoende staat hij als nummer 8 op de lijst van vermiste Zeddamse soldaten die burgemeester De Bellefroid van de gemeente Zeddam in december 1814 heeft laten opstellen in opdracht van de gouverneur van Gelderland.

Op de lijst staat: Zederd zijn vertrek na Duitsland niets meer van hem gehoord. Aangenomen moet worden dat Wolters in Rusland is omgekomen.

Bronnen