Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Cordia, Jilles Martinus Kornelis

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Cordia's overlijdensakte, opgemaakt op 9 februari 1945 in 's-Heerenberg.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Jilles Martinus Kornelis Cordia werd op 28 juni 1904 geboren in Rotterdam als zoon van Jilles Martinus Kornelis Cordia en Hendrika Veldhuis. Hij woonde op het adres Schuttersstraat 35 in Rotterdam en was havenarbeider van beroep.

Hij is op 6 februari 1945 te Beek omgekomen tijdens een bombardement (of een beschieting door een vliegtuig). Hij was toen veertig jaar oud. Zijn overlijden is op 9 februari 1945 aangegeven in de gemeente Bergh door de Rotterdamse arts Hendrik Jacobus Kooij. Later in 1945 is zijn overlijden ook aangegeven in de gemeente Rotterdam. In het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en in de lijst van oorlogsslachtoffers van het Gemeentearchief Bergh wordt hij niet genoemd.

Nadere gegevens over zijn verblijf in Beek en de omstandigheden van zijn dood zijn niet bekend, maar hij wordt genoemd in lijsten van dwangarbeiders in Kamp Rees. Ook zijn woonplaats wijst erop dat hij een dwangarbeider was. Mogelijk is hij korte tijd opgenomen geweest in het noodziekenhuis in het Patersklooster in 's-Heerenberg, maar het kan ook zijn dat hij een van de vele dwangarbeiders uit Kamp Rees was, die ontsnapt zijn en over de Nederlandse grens op eigen houtje hun heil hebben gezocht.

De Rotterdamse arts Kooij kan werkzaam zijn geweest in het noodziekenhuis in het Patersklooster, maar daarvoor zijn geen verdere aanwijzingen gevonden. Eventueel kan Cordia nadat hij getroffen was, naar het Patersklooster zijn gebracht.

Bronnen