Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Cordia, Jilles Martinus Kornelis: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Kamp Rees toegevoegd)
(aanvulling uit genoemde bronnen)
Regel 1: Regel 1:
'''Jillis Martinus Kornelis Cordia''' werd op 28 juni [[1904]] geboren in Rotterdam als zoon van Jillis Martinus Kornelis Cordia en Hendrika Veldhuis. Hij woonde op het adres Schuttersstraat 35 in Rotterdam.
+
[[Bestand:Cordia, Jilles overlijdensakte 1945.jpg|thumb|right|400px|'''Cordia's overlijdensakte, opgemaakt op 9 februari 1945 in 's-Heerenberg.'''<br>Klik op de afbeelding voor een vergroting.]]
 +
'''Jilles Martinus Kornelis Cordia''' werd op 28 juni [[1904]] geboren in Rotterdam als zoon van Jilles Martinus Kornelis Cordia en Hendrika Veldhuis. Hij woonde op het adres Schuttersstraat 35 in Rotterdam en was havenarbeider van beroep.
  
Hij is op 6 februari [[1945]] te [[Beek]] omgekomen tijdens een bombardement. Hij was veertig jaar oud. Nadere gegevens over zijn verblijf in Beek en de omstandigheden van zijn dood zijn niet bekend, maar hij wordt genoemd in lijsten van dwangarbeiders in [[Kamp Rees]].
+
Hij is op 6 februari [[1945]] te [[Beek]] omgekomen tijdens een bombardement (of een beschieting door een vliegtuig). Hij was toen veertig jaar oud. Zijn overlijden is op 9 februari 1945 aangegeven in de [[gemeente Bergh]] door de Rotterdamse arts Hendrik Jacobus Kooij. Later in 1945 is zijn overlijden ook aangegeven in de gemeente Rotterdam. In het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en in de lijst van oorlogsslachtoffers van het [[GAB|Gemeentearchief Bergh]] wordt hij niet genoemd.
  
Zijn overlijden is niet aangegeven in de [[gemeente Bergh]]. In het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Lijst van Oorlogsslachtoffers van het Gemeentearchief Bergh wordt hij niet genoemd.
+
Nadere gegevens over zijn verblijf in Beek en de omstandigheden van zijn dood zijn niet bekend, maar hij wordt genoemd in lijsten van [[Organisation Todt|dwangarbeiders]] in [[Kamp Rees]]. Ook zijn woonplaats wijst erop dat hij een dwangarbeider was. Mogelijk is hij korte tijd opgenomen geweest in het [[Noodziekenhuis in 's-Heerenberg|noodziekenhuis]] in het [[Patersklooster]] in [['s-Heerenberg]], maar het kan ook zijn dat hij een van de vele dwangarbeiders uit Kamp Rees was, die ontsnapt zijn en over de Nederlandse grens op eigen houtje hun heil hebben gezocht.
  
 +
De Rotterdamse arts Kooij kan werkzaam zijn geweest in het noodziekenhuis in het Patersklooster, maar daarvoor zijn geen verdere aanwijzingen gevonden. Eventueel kan Cordia nadat hij getroffen was, naar het Patersklooster zijn gebracht.
 +
<br clear=all/>
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 +
*[http://dwangarbeidersapeldoorn.nl Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940 – 1945]
 
*[[GAB|Gemeentearchief Bergh]], lijst van oorlogsslachtoffers
 
*[[GAB|Gemeentearchief Bergh]], lijst van oorlogsslachtoffers
 
*[http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl Gemeentearchief Rotterdam]
 
*[http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl Gemeentearchief Rotterdam]

Versie van 25 jun 2014 om 06:08

Cordia's overlijdensakte, opgemaakt op 9 februari 1945 in 's-Heerenberg.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Jilles Martinus Kornelis Cordia werd op 28 juni 1904 geboren in Rotterdam als zoon van Jilles Martinus Kornelis Cordia en Hendrika Veldhuis. Hij woonde op het adres Schuttersstraat 35 in Rotterdam en was havenarbeider van beroep.

Hij is op 6 februari 1945 te Beek omgekomen tijdens een bombardement (of een beschieting door een vliegtuig). Hij was toen veertig jaar oud. Zijn overlijden is op 9 februari 1945 aangegeven in de gemeente Bergh door de Rotterdamse arts Hendrik Jacobus Kooij. Later in 1945 is zijn overlijden ook aangegeven in de gemeente Rotterdam. In het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en in de lijst van oorlogsslachtoffers van het Gemeentearchief Bergh wordt hij niet genoemd.

Nadere gegevens over zijn verblijf in Beek en de omstandigheden van zijn dood zijn niet bekend, maar hij wordt genoemd in lijsten van dwangarbeiders in Kamp Rees. Ook zijn woonplaats wijst erop dat hij een dwangarbeider was. Mogelijk is hij korte tijd opgenomen geweest in het noodziekenhuis in het Patersklooster in 's-Heerenberg, maar het kan ook zijn dat hij een van de vele dwangarbeiders uit Kamp Rees was, die ontsnapt zijn en over de Nederlandse grens op eigen houtje hun heil hebben gezocht.

De Rotterdamse arts Kooij kan werkzaam zijn geweest in het noodziekenhuis in het Patersklooster, maar daarvoor zijn geen verdere aanwijzingen gevonden. Eventueel kan Cordia nadat hij getroffen was, naar het Patersklooster zijn gebracht.

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp