Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Heek, Goderd van: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Heek, Godert van hernoemd naar Heek, Goderd van: Google geeft vaker d dan t)
(Nederlands-Indië uitgebreid)
Regel 6: Regel 6:
 
In Old Ni-js nummer 23 is het dagboek van Godert van Heek over de periode 7 februari tot 9 april 1945 afgedrukt: De bevrijding van 's-Heerenberg.
 
In Old Ni-js nummer 23 is het dagboek van Godert van Heek over de periode 7 februari tot 9 april 1945 afgedrukt: De bevrijding van 's-Heerenberg.
  
==Nederlands Indie==
+
==Nederlands-Indie==
Godert van Heek ging naar Nederlands-Indie. Zijn motivatie was de mensen in Indie te bevrijden uit de Jappenkampen. Terug in Nederland neemt hij het initiatief tot een [http://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/verhalen_bij_monumenten/overijssel/getuigenverhaal-detail/_rp_kolom2_1_elementId/1_87694/_pid/kolom2_1 Indie-monument].
+
Godert van Heek meldde zich kort na de [[bevrijding]] aan als oorlogsvrijwilliger om uitgezonden te worden naar Nederlands-Indie. Zijn motivatie was de mensen daar te bevrijden uit de Jappenkampen. Met de Japanse capitulatie op 15 augustus [[1945]] verviel dit argument, maar Van Heek bleef in dienst. Na een opleiding in Nederland (Drenthe) en Engeland, vertrok hij als pelotonscommandant bij het infanteriebataljon 4-9 RI naar Indië. Op het laatste moment werd de bestemming gewijzigd van Celebes in Java. Op Midden-Java is het bataljon van Van Heek actief ingezet in de strijd tegen de troepen van Soekarno. Hierbij raakte Van Heek op 6 augustus 1949 gewond; hij kreeg een kogel in zijn linkerlong en een in zijn hand. Via het ziekenhuis van Solo werd hij overgebracht naar een revalidatiehuis in Batavia. Vandaar aanvaardde hij op 24 december 1949 de thuisreis. Van Heek is in augustus 1950 voor zijn optreden onderscheiden met de Bronzen Leeuw (een dapperheidsonderscheiding).
 +
<br/>Terug in Nederland nam hij het initiatief tot een [http://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/verhalen_bij_monumenten/overijssel/getuigenverhaal-detail/_rp_kolom2_1_elementId/1_87694/_pid/kolom2_1 Indie-monument]. Dit werd in januari [[1960]] onthuld in Enschede, de stad van de textielfabrieken van de familie Van Heek.
  
 
{{Onderwerp|Personen}}
 
{{Onderwerp|Personen}}
 
[[Speciaal: allpages|Pagina]]: [[Auteurs]]
 
[[Speciaal: allpages|Pagina]]: [[Auteurs]]
 +
<br/>[[Speciaal: allpages|Pagina]]: [[Indiëgangers]]
 +
<br/>[[Speciaal: allpages|Pagina]]: [[Militairen]]

Versie van 16 jun 2007 om 10:41

Op donderdag 26 oktober 2006 hield de heer Godert van Heek in het kasteel Huis Bergh te 's-Heerenberg een lezing: 60 Jaar Stichting Huis Bergh.
In 1912 kocht Dr. Jan van Heek sr., een industrieel uit Twente, het Huis Bergh en de omliggende landgoederen en bossen van het geslacht Von Hohenzollern-Sigmaringen. Dankzij Van Heek werd dit alles voor het nageslacht bewaard en kunnen wij er nu nog van genieten. In 1946 heeft Van Heek zijn bezittingen ondergebracht in de Stichting Huis Bergh. Zijn zoon Godert liet de aanwezigen tijdens de lezing door middel van dia`s kennismaken met het leven van zijn vader. Behalve de liefde voor kunst, cultuur, natuur en geschiedenis kwamen ook een aantal onbekende aspecten van zijn vader aan bod.

Dagboek bevrijding

In Old Ni-js nummer 23 is het dagboek van Godert van Heek over de periode 7 februari tot 9 april 1945 afgedrukt: De bevrijding van 's-Heerenberg.

Nederlands-Indie

Godert van Heek meldde zich kort na de bevrijding aan als oorlogsvrijwilliger om uitgezonden te worden naar Nederlands-Indie. Zijn motivatie was de mensen daar te bevrijden uit de Jappenkampen. Met de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 verviel dit argument, maar Van Heek bleef in dienst. Na een opleiding in Nederland (Drenthe) en Engeland, vertrok hij als pelotonscommandant bij het infanteriebataljon 4-9 RI naar Indië. Op het laatste moment werd de bestemming gewijzigd van Celebes in Java. Op Midden-Java is het bataljon van Van Heek actief ingezet in de strijd tegen de troepen van Soekarno. Hierbij raakte Van Heek op 6 augustus 1949 gewond; hij kreeg een kogel in zijn linkerlong en een in zijn hand. Via het ziekenhuis van Solo werd hij overgebracht naar een revalidatiehuis in Batavia. Vandaar aanvaardde hij op 24 december 1949 de thuisreis. Van Heek is in augustus 1950 voor zijn optreden onderscheiden met de Bronzen Leeuw (een dapperheidsonderscheiding).
Terug in Nederland nam hij het initiatief tot een Indie-monument. Dit werd in januari 1960 onthuld in Enschede, de stad van de textielfabrieken van de familie Van Heek.

Sjabloon:Onderwerp Pagina: Auteurs
Pagina: Indiëgangers
Pagina: Militairen