Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Heek, Jan Herman Alexander van: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (interne links)
k (overbodige interne links verwijderd, andere toegevoegd)
Regel 1: Regel 1:
'''Jan Herman Alexander van Heek''' is op 22 september [[1920]] geboren in Lonneker en overleden op 6 september [[2004]] in Laag Keppel. Hij schreef in [[Old Ni-js]] over zijn vader [[Heek, Dr Jan Herman van|Jan Herman van Heek]] als tekenaar. Net als zijn vader is hij een bekwaam tekenaar. In [[Old Ni-js]] nr 46 staan op bl'. 93 tekeningen die hij maakte tijdens het bombardement van Emmerik, zestig jaar geleden op 7 oktober 1944. Tevens schreef hij een historisch overzicht van Boxmeer en de [[muurankers]] op de voorgevel van [[Huis Bergh]]. Jan van Heek was getrouwd met Irmela D.E.L.Ch. Töwe (Gelsenkirchen 27 november [[1922]] - Doetinchem 30 januari [[2009]].
+
'''Jan Herman Alexander van Heek''' is op 22 september [[1920]] geboren in Lonneker en overleden op 6 september [[2004]] in Laag-Keppel. Hij schreef in [[Old Ni-js]] over zijn vader [[Heek, Dr Jan Herman van|Jan Herman van Heek]] als tekenaar. Net als zijn vader was hij een bekwaam tekenaar. In Old Ni-js nr. 46 staan op blz. 93 tekeningen die hij maakte tijdens het [[Bombardementen op Emmerik|bombardement van Emmerik]] op 7 oktober [[1944]]. Tevens schreef hij een historisch overzicht van Boxmeer en de [[muurankers]] op de voorgevel van [[Huis Bergh]]. Jan van Heek was getrouwd met [[Töwe, Irmela D.E.L.Ch.|Irmela Töwe]].
  
In [[1976]] was de heer Van Heek de eerste ontvanger van de [[Berghse Kei]]. Daarvoor ontving hij in 1960 uit handen van D.C. Oubaas van Leeuwen het dankbaarheidsinsigne van de N.P.V. voor het vele goede werk dat hij de in 15 jaren voor de padvinderij heeft gedaan.
+
In [[1976]] was de heer Van Heek de eerste ontvanger van de [[Berghse Kei]]. Daarvoor ontving hij in [[1960]] uit handen van D.C. Oubaas van Leeuwen het dankbaarheidsinsigne van de N.P.V. voor het vele goede werk dat hij de in vijftien jaren voor de padvinderij heeft gedaan. Als directeur van de [[Stichting Huis Bergh]] met een bosbestand van ongeveer 2730 hectare had hij veel belangstelling voor de natuur. Hij studeerde dan ook bosbouw aan de Landbouwhogeschool in Wageningen.
Als directeur van de [[Stichting Huis Bergh]] met een bosbestand van ongeveer 2730 hectare had hij veel belangstelling voor de natuur. Hij studeerde dan ook bosbouw aan de Landbouwhogeschool in Wageningen.
 
  
Na het overlijden van zijn moeder in [[1977]] neemt '''Jan van Heek''' het beheer van de [[Stichting Huis Bergh]] op zich. Hij treedt in de voetsporen van zijn vader en weet in [[1960]] het grondbezit van [[Huis Bergh]] uit te breiden met o.a. een deel van de [[Munt, De|Oude Grafelijke Munt]], gedeelten van het Korterbos o.a. de Boerenslagen in [[1972]] en [[1979]] en het grootste deel van het landgoed de [[Byvanck]] in [[Beek]] en van het [[Ritbroek]] onder [[Stokkum]] in [[1981]]. Bovendien verwerft hij passende schilderijen, sculpturen en andere kunstwerken voor de inventaris van [[Huis Bergh]].
+
Na het overlijden van zijn moeder in [[1977]] neemt '''Jan van Heek''' het beheer van de Stichting Huis Bergh op zich. Hij treedt in de voetsporen van zijn vader en weet in 1960 het grondbezit van Huis Bergh uit te breiden met o.a. een deel van de [[Munt, De|Oude Grafelijke Munt]], gedeelten van het Korterbos, o.a. de Boerenslagen in [[1972]] en [[1979]], en het grootste deel van het landgoed de [[Byvanck]] in [[Beek]] en van het [[Ritbroek]] onder [[Stokkum]] in [[1981]]. Bovendien verwerft hij passende schilderijen, sculpturen en andere kunstwerken voor de inventaris van Huis Bergh.
 
 
 
 
Een van de belangrijkste veranderingen is dat hij [[Huis Bergh]] openstelt voor individuele bezoekers. Hiertoe zijn speciale voorzieningen nodig: er komen vitrines in verschillende vertrekken, een koffie- en theeschenkerij in de grote kelder en de sanitaire accommodaties worden aangepast. Onder leiding van speciaal daartoe opgeleide gidsen worden in het zomerseizoen op gezette tijden bezoekers rondgeleid. In de winter worden kamermuziekconcerten en zangrecitals georganiseerd en wetenschappelijke voordrachten gehouden, waarin voornamelijk cultuur- en kunsthistorische onderwerpen aan de orde worden gesteld. De groep belangstellenden voor deze evenementen die doorgaans een grensoverschrijdend karakter hebben, groeit uit tot een kring van [[Vrienden van Huis Bergh]] die het werk van de [[Stichting Huis Bergh]] ondersteunt.
+
Een van de belangrijkste veranderingen is dat hij Huis Bergh openstelt voor individuele bezoekers. Hiertoe zijn speciale voorzieningen nodig: er komen vitrines in verschillende vertrekken, een koffie- en theeschenkerij in de grote kelder en de sanitaire accommodaties worden aangepast. Onder leiding van speciaal daartoe opgeleide gidsen worden in het zomerseizoen op gezette tijden bezoekers rondgeleid. In de winter worden kamermuziekconcerten en zangrecitals georganiseerd en wetenschappelijke voordrachten gehouden, waarin voornamelijk cultuur- en kunsthistorische onderwerpen aan de orde worden gesteld. De groep belangstellenden voor deze evenementen die doorgaans een grensoverschrijdend karakter hebben, groeit uit tot een kring van [[Vrienden van Huis Bergh]] die het werk van de Stichting Huis Bergh ondersteunt.
  
In [[1967]] komt de restauratie gereed van de [[Sint-Vituskerk]] op [[Eltenberg]], waarbij Jan als opvolger van zijn vader [[Heek, Dr Jan Herman van|Dr. Jan Herman van Heek]] een groot aandeel heeft. Met grote luister wordt in hetzelfde jaar het 1000-jarig bestaan van het godshuis gevierd. De [[Munt, De|Oude Grafelijke Munt]] die in [[1916]] en [[1960]] in twee fasen door [[Stichting Huis Bergh]] is teruggekocht, wordt in de jaren [[1968]] tot [[1974]] geheel gerestaureerd en als theeschenkerij ingericht. Het gebouw fungeert als dependance van het kasteel. In [[1982]] wordt een derde wachttoren van de oude stadsmuur herbouwd op oude fundamenten (Muntwal 4). Als gevolg van de algemene economische recessie ziet de [[Stichting Huis Bergh]] zich in 1984 genoodzaakt een belangrijk deel van het bosbestand aan de [[Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten]] in Nederland te verkopen: rond 2730 hectare is vanaf dat jaar voor driekwart eigendom van Natuurmonumenten en voor een kwart van de [[Stichting Huis Bergh]].
+
In [[1967]] komt de restauratie gereed van de [[Sint-Vituskerk]] op [[Eltenberg]], waarbij Jan als opvolger van zijn vader Dr. Jan Herman van Heek een groot aandeel heeft. Met grote luister wordt in hetzelfde jaar het 1000-jarig bestaan van het godshuis gevierd. De Oude Grafelijke Munt die in [[1916]] en 1960 in twee fasen door Stichting Huis Bergh is teruggekocht, wordt in de jaren [[1968]] tot [[1974]] geheel gerestaureerd en als theeschenkerij ingericht. Het gebouw fungeert als dependance van het kasteel. In [[1982]] wordt een derde wachttoren van de oude stadsmuur herbouwd op oude fundamenten (Muntwal 4). Als gevolg van de algemene economische recessie ziet de Stichting Huis Bergh zich in [[1984]] genoodzaakt een belangrijk deel van het bosbestand aan de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland te verkopen: rond 2730 hectare is vanaf dat jaar voor driekwart eigendom van Natuurmonumenten en voor een kwart van de Stichting Huis Bergh.
Een jaar eerder, op 23 februari [[1983]], schrijft '''Jan van Heek''' in het allereerste [[Old Ni-js]] van de [[Heemkundekring Bergh]] het openingswoord. Onder andere: "Moge de Heemkundekring groeien en bloeien en op zijn beurt een stimulans zijn voor de hele bevolking, om de kennis van de eigen streek te vergroten en tevens te waken voor het behoud van het vele moois, dat onze streek nog heeft. Moge ook dit tijdschrift daartoe bijdragen." Mede dank zij hem komt die wens uit. Hij financiert de omslag van het Pancratiusnummer van [[Old Ni-js]] nummer 38, een afbeelding van een glas-in-loodraam in kleur. Met anderen stelt hij de [[Heemkundekring Bergh]] in staat [[Old Ni-js]] nummer 43, een themanummer over [[Kilder]], van een fraaie omslag te voorzien met werk van pater Humbert Randag OFM. Zelf schrijft hij ook artikelen voor [[Old Ni-js]]:
 
  
-Ten geleide (jaargang 1, nr 1, blz 1)
+
Een jaar eerder, op 23 februari [[1983]], schrijft '''Jan van Heek''' in het allereerste Old Ni-js van de [[Heemkundekring Bergh]] het openingswoord. Onder andere: "Moge de Heemkundekring groeien en bloeien en op zijn beurt een stimulans zijn voor de hele bevolking, om de kennis van de eigen streek te vergroten en tevens te waken voor het behoud van het vele moois, dat onze streek nog heeft. Moge ook dit tijdschrift daartoe bijdragen." Mede dank zij hem komt die wens uit. Hij financiert de omslag van het Pancratiusnummer van Old Ni-js nummer 38, een afbeelding van een glas-in-loodraam in kleur. Met anderen stelt hij de Heemkundekring Bergh in staat Old Ni-js nummer 43, een themanummer over [[Kilder]], van een fraaie omslag te voorzien met werk van pater Humbert Randag OFM.
-Dr Jan Herman van Heek als tekenaar (jaargang 1, nr 3 blz 32-33)
 
-Kort historisch overzicht van Boxmeer. De Brabantse residentie van de graven van den Bergh (jaargang 5, nr 10 blz 25-26)-Het land en kasteel van den Berghe (jaargang 7, nr 15 blz 28-31)
 
-De muurankers op de voorgevel van Huis Bergh (jaargang 8, nr 16 blz 13).
 
  
 +
Zelf schreef hij ook artikelen voor Old Ni-js:
 +
*Ten geleide (jaargang 1, nr. 1, blz. 1)
 +
*Dr Jan Herman van Heek als tekenaar (jaargang 1, nr. 3 blz. 32-33)
 +
*Kort historisch overzicht van Boxmeer. De Brabantse residentie van de graven van den Bergh (jaargang 5, nr.10 blz. 25-26)
 +
*Het land en kasteel van den Berghe (jaargang 7, nr. 15 blz. 28-31)
 +
*De muurankers op de voorgevel van Huis Bergh (jaargang 8, nr. 16 blz. 13).
  
 
+
{{Onderwerp|Families|Personen|Auteurs|Huis Bergh|Berghse Kei}}
{{Onderwerp|Families|Personen|Auteurs|Huis Bergh|Berghse Kei}}}}
 

Versie van 6 feb 2009 om 16:25

Jan Herman Alexander van Heek is op 22 september 1920 geboren in Lonneker en overleden op 6 september 2004 in Laag-Keppel. Hij schreef in Old Ni-js over zijn vader Jan Herman van Heek als tekenaar. Net als zijn vader was hij een bekwaam tekenaar. In Old Ni-js nr. 46 staan op blz. 93 tekeningen die hij maakte tijdens het bombardement van Emmerik op 7 oktober 1944. Tevens schreef hij een historisch overzicht van Boxmeer en de muurankers op de voorgevel van Huis Bergh. Jan van Heek was getrouwd met Irmela Töwe.

In 1976 was de heer Van Heek de eerste ontvanger van de Berghse Kei. Daarvoor ontving hij in 1960 uit handen van D.C. Oubaas van Leeuwen het dankbaarheidsinsigne van de N.P.V. voor het vele goede werk dat hij de in vijftien jaren voor de padvinderij heeft gedaan. Als directeur van de Stichting Huis Bergh met een bosbestand van ongeveer 2730 hectare had hij veel belangstelling voor de natuur. Hij studeerde dan ook bosbouw aan de Landbouwhogeschool in Wageningen.

Na het overlijden van zijn moeder in 1977 neemt Jan van Heek het beheer van de Stichting Huis Bergh op zich. Hij treedt in de voetsporen van zijn vader en weet in 1960 het grondbezit van Huis Bergh uit te breiden met o.a. een deel van de Oude Grafelijke Munt, gedeelten van het Korterbos, o.a. de Boerenslagen in 1972 en 1979, en het grootste deel van het landgoed de Byvanck in Beek en van het Ritbroek onder Stokkum in 1981. Bovendien verwerft hij passende schilderijen, sculpturen en andere kunstwerken voor de inventaris van Huis Bergh.

Een van de belangrijkste veranderingen is dat hij Huis Bergh openstelt voor individuele bezoekers. Hiertoe zijn speciale voorzieningen nodig: er komen vitrines in verschillende vertrekken, een koffie- en theeschenkerij in de grote kelder en de sanitaire accommodaties worden aangepast. Onder leiding van speciaal daartoe opgeleide gidsen worden in het zomerseizoen op gezette tijden bezoekers rondgeleid. In de winter worden kamermuziekconcerten en zangrecitals georganiseerd en wetenschappelijke voordrachten gehouden, waarin voornamelijk cultuur- en kunsthistorische onderwerpen aan de orde worden gesteld. De groep belangstellenden voor deze evenementen die doorgaans een grensoverschrijdend karakter hebben, groeit uit tot een kring van Vrienden van Huis Bergh die het werk van de Stichting Huis Bergh ondersteunt.

In 1967 komt de restauratie gereed van de Sint-Vituskerk op Eltenberg, waarbij Jan als opvolger van zijn vader Dr. Jan Herman van Heek een groot aandeel heeft. Met grote luister wordt in hetzelfde jaar het 1000-jarig bestaan van het godshuis gevierd. De Oude Grafelijke Munt die in 1916 en 1960 in twee fasen door Stichting Huis Bergh is teruggekocht, wordt in de jaren 1968 tot 1974 geheel gerestaureerd en als theeschenkerij ingericht. Het gebouw fungeert als dependance van het kasteel. In 1982 wordt een derde wachttoren van de oude stadsmuur herbouwd op oude fundamenten (Muntwal 4). Als gevolg van de algemene economische recessie ziet de Stichting Huis Bergh zich in 1984 genoodzaakt een belangrijk deel van het bosbestand aan de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland te verkopen: rond 2730 hectare is vanaf dat jaar voor driekwart eigendom van Natuurmonumenten en voor een kwart van de Stichting Huis Bergh.

Een jaar eerder, op 23 februari 1983, schrijft Jan van Heek in het allereerste Old Ni-js van de Heemkundekring Bergh het openingswoord. Onder andere: "Moge de Heemkundekring groeien en bloeien en op zijn beurt een stimulans zijn voor de hele bevolking, om de kennis van de eigen streek te vergroten en tevens te waken voor het behoud van het vele moois, dat onze streek nog heeft. Moge ook dit tijdschrift daartoe bijdragen." Mede dank zij hem komt die wens uit. Hij financiert de omslag van het Pancratiusnummer van Old Ni-js nummer 38, een afbeelding van een glas-in-loodraam in kleur. Met anderen stelt hij de Heemkundekring Bergh in staat Old Ni-js nummer 43, een themanummer over Kilder, van een fraaie omslag te voorzien met werk van pater Humbert Randag OFM.

Zelf schreef hij ook artikelen voor Old Ni-js:

  • Ten geleide (jaargang 1, nr. 1, blz. 1)
  • Dr Jan Herman van Heek als tekenaar (jaargang 1, nr. 3 blz. 32-33)
  • Kort historisch overzicht van Boxmeer. De Brabantse residentie van de graven van den Bergh (jaargang 5, nr.10 blz. 25-26)
  • Het land en kasteel van den Berghe (jaargang 7, nr. 15 blz. 28-31)
  • De muurankers op de voorgevel van Huis Bergh (jaargang 8, nr. 16 blz. 13).

Sjabloon:Onderwerp