Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Johanna Josepha van Hohenzollern-Bergh: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(redactie en aanvulling uit genoemde bronnen)
Regel 1: Regel 1:
'''Gravin Johanna Josepha, vorstin van Hohenzollern-Sigmaringen''' is de oudste dochter van [[Graaf Frans Willem|Graaf Frans Wilhelm]]. Zij werd op 14 april [[1727]] op [[Huis Bergh]] geboren en dezelfde dag in de [[Kapel Huis Bergh|huiskapel]] gedoopt.
+
'''Johanna Josepha Antonia van Hohenzollern-Bergh''' was van [[1781]] tot [[1787]] gravin van [[Graafschap Bergh|Bergh]]. Zij werd op 14 april [[1727]] geboren op [[Huis Bergh]] als oudste kind van [[Frans Willem van Hohenzollern-Bergh]] en Maria Catharina Truchsess van Walburg Zeil. Dezelfde dag werd zij in de kapel van Huis Bergh gedoopt.
  
Na de [[brand]] van [[1735]] ging zij met haar ouders in Boxmeer wonen. Na de dood van haar ouders werd ze met haar jongere zuster naar het ''klooster Reimersberg'' in de Vogesen gestuurd, waar ze haar opvoeding kreeg.
+
Na de [[brand]] van [[1735]] verhuisde zij met haar ouders, haar broer [[Johan Baptist van Hohenzollern-Bergh|Johan Baptist]] en haar zus Maria naar het kasteel in Boxmeer. Kort daarop overleden haar ouders in ([[1736]] en [[1737]]), waarna ze met haar zus naar het klooster Remiremont (Nederlands naam: Reimersberg) in de Vogezen werd gestuurd. Daar kregen zij hun verdere opvoeding.
  
Op het kasteel Kayl in Luxemburg huwde ze op 2 maart [[1749]] met haar volle neef Karl Friedrich, erfprins van van Hohenzollern-Sigmaringen. Als hoofd van het Vorstelijk Huis en naaste agnaat¹ heeft het gedrag van zijn zwager Johan baptist hem veel zorgen gebaard. Vanzelfsprekend heeft hij - toen het huwelijk van de ''Dolle Graaf'' kinderloos bleef - als vader van de vermoedelijke erfgenaam nauwlettend het verloop der dingen gadegeslagen.
+
Op 2 maart [[1749]] trouwde zij op het kasteel Kayl met haar volle neef [[Karel Frederik van Hohenzollern-Sigmaringen|Karel Frederik van Hohenzollern-Sigmaringen]]. Over de plaats van dit kasteel zijn de bronnen niet eenduidig. Verwezen wordt naar zowel een kasteel in het huidige in Luxemburg als naar een kasteel bij Oberkail in de Eifel. Hoe dan ook, beide liggen ongeveer halverwege Bergh en Sigmaringen, zodat bruid én bruidegom ver van huis trouwden.
  
Na de dood van haar broer [[Graaf Johan Baptist|Johan Baptist]] is Johanna Josepha een zestal jaren regerende gravin van den Bergh geweest.<br/>
+
Johanna Josepha's man was als erfprins (troonopvolger) van Hohenzollern-Sigmaringen erg bezorgd over het gedrag van zijn zwager Johan Baptist, de graaf van Bergh. Als de ''Dolle Graaf'' kinderloos bleef, zouden hij en zijn vrouw Bergh in financieel verwaarloosde staat erven. Na de arrestatie van Johan Baptist in [[1757]] – die vervolgens de rest van zijn leven in gevangenschap heeft doorgebracht – zijn Johanna Josepha en haar man als zijn plaatsvervangers opgetreden.
In [[1782]] is zij met één van haar dochters naar Nederland gekomen, waarschijnlijk wegens ongenoegen met haar echtgenoot, en heeft zij op Boxmeer haar intrek genomen, welk kasteel zij ingrijpend liet verbouwen. Daar overleed ze op 22 februari [[1787]].
 
  
==Noot==
+
Na Johan Baptists dood in 1781 is Johanna Josepha nog zes jaar officieel regerend gravin van Bergh geweest. Die jaren heeft ze echter vooral doorgebracht op het kasteel in Boxmeer, dat zij ingrijpend liet verbouwen. Zij overleed daar op 22 februari [[1787]], twee maanden voor haar zestigste verjaardag.
¹Agnaten zijn bloedverwanten langs vaderszijde
 
  
==Bron==
+
Zij werd opgevolgd door haar zoon [[Anton Alois van Hohenzollern-Sigmaringen|Anton Alois]], die al sinds het overlijden van zijn vader in [[1785]] regerend vorst van Hohenzollern-Sigmaringen was. Aldus stierf het Huis van Hohenzollern-Bergh al na drie graven (uit twee generaties) uit.
*[[Schilfgaarde, Mr. A.P. van|Mr. A.P. van Schilfgaarde]]: Het Huis Bergh (1950) - aanwezig in de [[Bibliotheek Heemkundekring|bibliotheek]] van de [[Heemkundekring Bergh]]
 
  
{{Onderwerp|Graven}}
+
== Bronnen ==
 +
*''Huis Bergh – kasteel-kunst-geschiedenis'', Annemarie Kutsch Lojenga-Rietberg m.m.v. Ruurd Faber, Stichting Huis Bergh, 's-Heerenberg (2000), blz. 58
 +
*[http://www.huisbergh.nl Huis Bergh], inleiding (1932) bij de inventaris van het archief
 +
*''Het Huis Bergh'', [[Schilfgaarde, Mr. A.P. van|Mr. A.P. van Schilfgaarde]], Maastricht (1950)
 +
 
 +
{{Onderwerp|Graven Van den Bergh}}

Versie van 8 nov 2015 om 16:58

Johanna Josepha Antonia van Hohenzollern-Bergh was van 1781 tot 1787 gravin van Bergh. Zij werd op 14 april 1727 geboren op Huis Bergh als oudste kind van Frans Willem van Hohenzollern-Bergh en Maria Catharina Truchsess van Walburg Zeil. Dezelfde dag werd zij in de kapel van Huis Bergh gedoopt.

Na de brand van 1735 verhuisde zij met haar ouders, haar broer Johan Baptist en haar zus Maria naar het kasteel in Boxmeer. Kort daarop overleden haar ouders in (1736 en 1737), waarna ze met haar zus naar het klooster Remiremont (Nederlands naam: Reimersberg) in de Vogezen werd gestuurd. Daar kregen zij hun verdere opvoeding.

Op 2 maart 1749 trouwde zij op het kasteel Kayl met haar volle neef Karel Frederik van Hohenzollern-Sigmaringen. Over de plaats van dit kasteel zijn de bronnen niet eenduidig. Verwezen wordt naar zowel een kasteel in het huidige in Luxemburg als naar een kasteel bij Oberkail in de Eifel. Hoe dan ook, beide liggen ongeveer halverwege Bergh en Sigmaringen, zodat bruid én bruidegom ver van huis trouwden.

Johanna Josepha's man was als erfprins (troonopvolger) van Hohenzollern-Sigmaringen erg bezorgd over het gedrag van zijn zwager Johan Baptist, de graaf van Bergh. Als de Dolle Graaf kinderloos bleef, zouden hij en zijn vrouw Bergh in financieel verwaarloosde staat erven. Na de arrestatie van Johan Baptist in 1757 – die vervolgens de rest van zijn leven in gevangenschap heeft doorgebracht – zijn Johanna Josepha en haar man als zijn plaatsvervangers opgetreden.

Na Johan Baptists dood in 1781 is Johanna Josepha nog zes jaar officieel regerend gravin van Bergh geweest. Die jaren heeft ze echter vooral doorgebracht op het kasteel in Boxmeer, dat zij ingrijpend liet verbouwen. Zij overleed daar op 22 februari 1787, twee maanden voor haar zestigste verjaardag.

Zij werd opgevolgd door haar zoon Anton Alois, die al sinds het overlijden van zijn vader in 1785 regerend vorst van Hohenzollern-Sigmaringen was. Aldus stierf het Huis van Hohenzollern-Bergh al na drie graven (uit twee generaties) uit.

Bronnen

  • Huis Bergh – kasteel-kunst-geschiedenis, Annemarie Kutsch Lojenga-Rietberg m.m.v. Ruurd Faber, Stichting Huis Bergh, 's-Heerenberg (2000), blz. 58
  • Huis Bergh, inleiding (1932) bij de inventaris van het archief
  • Het Huis Bergh, Mr. A.P. van Schilfgaarde, Maastricht (1950)

Sjabloon:Onderwerp