Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Keurentjes, Johannes Wilhelmus Gerardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Kapelaan Keurentjes Beek.jpg

Jan Keurentjes werd geboren op de Slangenburg, gemeente Zelhem, op 19 april 1918 als zoon van Gerrit Johannes Keurentjes en Helena Johanna Maria Messing. Zijn moeder was geboren op De Kapel in Azewijn, waar haar grootvader Arent zich als eerste Messing gevestigd had.

Jan werd op 14 juli 1946 in Roosendaal priester gewijd door bisschop Joseph Baeten van Breda. Als missionaris van Mill Hill werkte hij van 1945 tot 1973 in het bisdom van Tororo in Oeganda.

Daarmee was hij voor zijn familie en bekenden de eerste die gevlogen had. Toen zijn neven hem vroegen of zo'n vliegtuig niet verschrikkelijk hard gaat, antwoordde hij dat het net was als wanneer je op de fiets zat. Als je in de verte kijkt, lijkt het of je bijna niet vooruit komt, maar als je naar beneden kijkt, schiet de weg onder je door.

Jan kwam in 1973 voorgoed terug naar Nederland en werd kapelaan (pastor) in de parochie Beek. Dat was tijdens het pastoraat van pastoor Ottink. Hij bleef er tot hij op 26 juli 1977 op 59-jarige leeftijd overleed in Didam. Hij werd begraven in Gaanderen.

Bronnen