Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Tol in Kilder

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 12 jan 2020 om 15:35 (1894)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Kilderse Tol was gevestigd aan de Wehlseweg van Kilder naar Wehl in de voormalige buurtschap De Tol. Deze buurtschap is goeddeels verdwenen met de aanleg van de snelweg A18, maar de Tolweg aan de Wehlse kant van de A18 herinnert er nog aan.

Burgemeester Van Hugenpoth tot Aerdt jr. werd op 8 mei 1894 ingehaald aan den Kilderschen tol,waar hij werd opgewacht door een talrijke ruiterschare uit alle deelen der gemeente. De naam Kilderse Tol is verder nauwelijks aangetroffen. Vermoedelijk stond de tol nog net op Wehls grondgebied en was hij een van de zeven tollen in de grindweg Zutphen-Emmerik.

In De Tol stond een woonhuis (vermoedelijk het voormalige tolhuis) dat De Tol heette. Toen dit huis eind 1933 afbrandde, was de eigenaar Gradus Koster, bijgenaamd De Tol. Koster heeft in de jaren 70 met grote inzet geholpen het terrein voor het nieuwe sportpark in Kilder te verwerven. Om hem te eren kreeg dit sportpark de naam De Tol.

De naam De Tol is aldus eerst overgegaan van de eigenlijke tol op een woonhuis, daarna op een persoon en tot slot op een sportterrein. Hiermee heeft De Tol zich tevens van de noordkant naar de zuidkant van Kilder verplaatst.

Bronnen