Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Rosenberg, Hermina

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hermina Rosenberg werd op 8 april 1908 geboren in 's-Heerenberg als dochter van Gotfried Rosenberg en Evelina Jacobs. Zij trouwde midden jaren dertig met haar neef Joseph Jacobs, geboren op 22 november 1905 in Millingen (Gld.) als zoon van Manuel Jacobs en Sara Northeimer. Zij woonde met haar gezin op het adres Kellenstraat 2 in 's-Heerenberg. Daar werden twee dochters geboren:

Hermina en haar gezin hebben de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Samen met haar dochtertje Sera Evelina werd zij via de concentratiekampen Vught en Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor getransporteerd, waar zij beiden op 2 juli 1943 werden omgebracht. Zij waren 35 en twee jaar oud. Haar man overleed op 31 maart 1944 op een onbekende plek in Polen, 38 jaar oud.

Hermina en haar gezin worden herdacht op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg. Verder worden zij vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Hermina's overlijden is op 28 april 1950 ingeschreven in de gemeente Bergh. Dit gebeurde krachtens een wet uit juni 1949 betreffende het opmaken van overlijdensakten van vermisten. Als bewijs van het overlijden gold een officiële mededeling van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten gedateerd 26 januari 1950. Het overlijden van haar dochter werd op 17 mei 1950 in Bergh ingeschreven. Van haar man is geen overlijdensakte gevonden.

De officiële mededeling No. 27064 van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten van Hermina Rosenbergs overlijden in Sobibor.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
Hermina Rosenbergs overlijdensakte in de gemeente Bergh

Bronnen