Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Kamp, Abraham

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Een getuigenisblad in het Hebreeuws van Yad Vashem met de gegevens van Abraham Kamp, in 1977 ingevuld door zijn zoon Josef Erik.
Klik voor een vergroting

Abraham Kamp werd op 17 april 1877 geboren in Berg, een stadsdeel van Nideggen bij Düren (D) als zoon van Michael Kamp en Regina Cahn. Hij was een broer van Helena Kamp, de vrouw van Mozes Bloemendaal.

Hij trouwde met Rosalie Cahn, waarna in 1912 zijn dochter Herta werd geboren. Hij had ook een zoon, Josef Erik, en waarschijnlijk nog een dochter. Eerst woonde hij met zijn gezin in Nideggen en later in Gürzenich, een stadsdeel van Düren. Toen aan het eind van de jaren dertig de situatie voor Joden in Duitsland steeds moeilijker werd, is hij met zijn vrouw en in elk geval Herta naar Nederland gevlucht. Daar woonden zij eerst in Den Haag en later in 's-Heerenberg op het adres Kellenstraat 27.

In 's-Heerenberg had de familie Kamp de steun van hun verwanten en de overige Joodse gemeenschap. Ook was er geldelijke steun van het Comité van Joodsche Vluchtelingen in Amsterdam, waarvan Ben Straus in 's-Heerenberg een kas beheerde. Dit ging met veel bureaucratie en rompslomp gepaard, mede omdat een groot deel van de steun als voorschot werd verstrekt en volgens ingewikkelde regelingen terugbetaald moest worden. Ben Straus had haast een dagtaak aan de administratie.

Abraham werd in 1943 samen met zijn vrouw afgevoerd naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Beide zijn daar op 23 juli 1943 omgekomen, 66 en 64 jaar oud.

Abraham wordt met zijn vrouw en dochter herdacht op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg. Verder wordt hij vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Zijn overlijden is net als dat van zijn vrouw op 26 juni 1950 ingeschreven in de gemeente Bergh. Het overlijden van zijn dochter Herta is niet in Nederland aangegeven. Zijn zoon en (vermoedelijke) tweede dochter hebben de oorlog overleefd.

De overlijdens werden ingeschreven krachtens een wet uit juni 1949 betreffende het opmaken van overlijdensakten van vermisten. Als bewijs van Abrahams overlijden gold een officiële mededeling van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten gedateerd 23 maart 1950.

De officiële mededeling No. 40858 van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten van Abraham Kamps overlijden in Auschwitz.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
Abraham Kamps overlijdensakte in de gemeente Bergh


Bronnen