Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Vermaas, Johannes Antonius Theodorus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: cat)
(aanvulling uit toegevoegde bronnen)
 
Regel 1: Regel 1:
'''Johannes Antonius Theodorus Vermaas''' uit [['s-Heerenberg]] werd op 25 april [[1923]] geboren als zoon van [[Vermaas, Antonius Casparus Hendrikus|Antonius Casparus Hendrikus Vermaas]] en Anna Berendina Huls. Hij was kantoorbediende van beroep en woonde op het adres [[Klinkerstraat]] 19 in 's-Heerenberg.
+
'''Johannes Antonius Theodorus Vermaas''' heeft kort na het einde van de [[Tweede Wereldoorlog]] het leven verloren. Hij werd op 25 april [[1923]] geboren in [['s-Heerenberg]] als zoon van [[Vermaas, Antonius Casparus Hendrikus|Antonius Casparus Hendrikus Vermaas]] en Anna Berendina Huls. Hij was kantoorbediende van beroep en woonde op het adres [[Klinkerstraat]] 19 in 's-Heerenberg. Zijn vader is op 26 augustus [[1944]] bij een [[Bombardementen op Emmerik|bombardement]] op [[Emmerik]] omgekomen.
  
Vermaas heeft op 16 augustus [[1945]] het leven verloren in Rankweil in het Oostenrijkse ''[[Bundesland]]'' Vorarlberg. Zijn dood was nog een gevolg van de [[Tweede Wereldoorlog]], maar het is niet bekend hoe hij is overleden. Hij rust nu op het ''Waldfriedhof Valduna'' te Rankweil, vak I, rij IV, graf 32.
+
Vermaas bevond zich kort na het einde van de oorlog in Rankweil in het huidige Oostenrijkse ''[[Bundesland]]'' Vorarlberg. Net als het grootste deel van het Oostenrijk was Vorarlberg bij het einde van de oorlog in Europa op 8 mei [[1945]] nog grotendeels in Duitse handen. Na de Duitse overgave werd het door Franse troepen bezet.
  
Zijn overlijden is niet in de [[gemeente Bergh]] of elders in Nederland aangegeven. Zijn naam staat op geen van de Berghse [[oorlogsmonumenten]], maar wel in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.
+
Vermaas overleed in Rankweil op 16 augustus 1945, 22 jaar oud. Hij rust nu op de ''Waldfriedhof Valduna'' te Rankweil, vak I, rij IV, graf 32.
  
Vermaas' vader is op 26 augustus [[1944]] bij een [[Bombardementen op Emmerik|bombardement]] op [[Emmerik]] omgekomen.
+
Zijn overlijden is niet in de [[gemeente Bergh]] of elders in Nederland aangegeven. Zijn naam staat op geen van de Berghse [[oorlogsmonumenten]] en ook niet in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.
 +
[[Bestand: Rankweil Friedhof Valduna Soldatenfriedhof.jpg|thumb|right|400px|<center>'''De ''Soldatenfriedhof'' op de ''Friedhof Valduna''</center>]]
 +
In [[1956]] heeft de Oorlogsgravenstichting onderzocht of Vermaas kan worden aangemerkt als [[Nederlandse oorlogsslachtoffers WO II|oorlogsslachtoffer]]. Zij vroeg [[Nederveen, mr. Alphons Joseph Marie|burgemeester Nederveen]] om bijzonderheden, en vermeldde daarbij dat zij aanwijzingen had dat Vermaas lid zou zijn geweest van de Waffen-SS. Burgemeester Nederveen antwoordde op 10 maart 1956 als volgt:<br>
 +
::''Het is niet bekend onder welke omstandigheden betrokkene naar het buitenland is vertrokken. Deze gemeente is een <u>grensgemeente</u><br>hetgeen tot gevolg had, dat ook voor de oorlog veel inwoners dezer gemeente in [[Duitsland]] (grensgebied) werkzaam waren.<br>
 +
::''Volgens mededeling van de [[politie]] alhier heeft betrokkene zich in deze gemeente steeds behoorlijk gedragen.<br>
 +
::''Omtrent zijn politieke betrouwbaarheid is niets nadeligs bekend.
 +
 
 +
Uit Rankweil in Oostenrijk ontving de Oorlogsgravenstichting een bevestiging dat Vermaas daar in bovengenoemd graf begraven ligt.
 +
 
 +
Het blijkt dat Vermaas begraven ligt op het gedeelte van de ''Waldfriedhof Valduna'' dat als ''Soldatenfriedhof'' of ''Wehrmachtsfriedhof'' aangeduid wordt. Hier liggen in totaal 159 mannen uit diverse landen begraven die in de Duitse Wehrmacht hebben gediend. De meeste van hen zijn in een nabijgelegen ziekenhuis aan [[:Categorie:Besmettelijke ziekten|tuberculose]] gestorven. Of dit ook voor Vermaas geldt, is niet bekend, maar hij ligt begraven als ''Obergefreiter'' Johann Vermaas. Zijn rang, die ongeveer overeenkomt met die van korporaal, was in gebruik bij de Wehrmacht, maar niet bij de Waffen-SS. Hij heeft zich dus niet bij de Waffen-SS gemeld, maar is wel in Duitse krijgsdienst getreden. Dit zal de reden zijn dat hij niet in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting vermeld wordt.
  
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 +
*[https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/159633A/file/NL-HaNA_2.19.255.01_159633A_0002?eadID=2.19.255.01&unitID=159633A&query= A-dossier van de Oorlogsgravenstichting in het Nationaal Archief]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[GAB|Gemeentearchief Bergh]], lijst van oorlogsslachtoffers
 
*[[GAB|Gemeentearchief Bergh]], lijst van oorlogsslachtoffers
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
+
*[http://www.denkmalprojekt.org/oesterreich/rankweil-valduna_sfrdh_wk2_va_oe.htm Friedhof Valduna] op Denkmalprojekt.org
 +
*[https://de.wikipedia.org/wiki/Friedhof_Valduna Friedhof Valduna] op Wikipedia
 +
*[http://www.volksbund.de ''Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge'']
  
[[Categorie:Burgerslachtoffers oorlogsgeweld]]
+
[[Categorie:WO II gesneuveld Wehrmacht (Heer)]]

Huidige versie van 6 jun 2023 om 06:31

Johannes Antonius Theodorus Vermaas heeft kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog het leven verloren. Hij werd op 25 april 1923 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Antonius Casparus Hendrikus Vermaas en Anna Berendina Huls. Hij was kantoorbediende van beroep en woonde op het adres Klinkerstraat 19 in 's-Heerenberg. Zijn vader is op 26 augustus 1944 bij een bombardement op Emmerik omgekomen.

Vermaas bevond zich kort na het einde van de oorlog in Rankweil in het huidige Oostenrijkse Bundesland Vorarlberg. Net als het grootste deel van het Oostenrijk was Vorarlberg bij het einde van de oorlog in Europa op 8 mei 1945 nog grotendeels in Duitse handen. Na de Duitse overgave werd het door Franse troepen bezet.

Vermaas overleed in Rankweil op 16 augustus 1945, 22 jaar oud. Hij rust nu op de Waldfriedhof Valduna te Rankweil, vak I, rij IV, graf 32.

Zijn overlijden is niet in de gemeente Bergh of elders in Nederland aangegeven. Zijn naam staat op geen van de Berghse oorlogsmonumenten en ook niet in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

De Soldatenfriedhof op de Friedhof Valduna

In 1956 heeft de Oorlogsgravenstichting onderzocht of Vermaas kan worden aangemerkt als oorlogsslachtoffer. Zij vroeg burgemeester Nederveen om bijzonderheden, en vermeldde daarbij dat zij aanwijzingen had dat Vermaas lid zou zijn geweest van de Waffen-SS. Burgemeester Nederveen antwoordde op 10 maart 1956 als volgt:

Het is niet bekend onder welke omstandigheden betrokkene naar het buitenland is vertrokken. Deze gemeente is een grensgemeente
hetgeen tot gevolg had, dat ook voor de oorlog veel inwoners dezer gemeente in Duitsland (grensgebied) werkzaam waren.
Volgens mededeling van de politie alhier heeft betrokkene zich in deze gemeente steeds behoorlijk gedragen.
Omtrent zijn politieke betrouwbaarheid is niets nadeligs bekend.

Uit Rankweil in Oostenrijk ontving de Oorlogsgravenstichting een bevestiging dat Vermaas daar in bovengenoemd graf begraven ligt.

Het blijkt dat Vermaas begraven ligt op het gedeelte van de Waldfriedhof Valduna dat als Soldatenfriedhof of Wehrmachtsfriedhof aangeduid wordt. Hier liggen in totaal 159 mannen uit diverse landen begraven die in de Duitse Wehrmacht hebben gediend. De meeste van hen zijn in een nabijgelegen ziekenhuis aan tuberculose gestorven. Of dit ook voor Vermaas geldt, is niet bekend, maar hij ligt begraven als Obergefreiter Johann Vermaas. Zijn rang, die ongeveer overeenkomt met die van korporaal, was in gebruik bij de Wehrmacht, maar niet bij de Waffen-SS. Hij heeft zich dus niet bij de Waffen-SS gemeld, maar is wel in Duitse krijgsdienst getreden. Dit zal de reden zijn dat hij niet in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting vermeld wordt.

Bronnen