Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bosch, Wilhelmus Theodorus Johannes

Uit Berghapedia
Versie door Hendrik van den Bergh (overleg | bijdragen) op 3 mrt 2010 om 18:31 (Nieuwe pagina aangemaakt met '==Stemmen bij 'meneer pastoor'== Mariëlle Verstegen in Stentor, woensdag 03 maart 2010 Het bordje staat al klaar. Stemmen, die kant op, wijst de pijl. Daar pal acht…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Stemmen bij 'meneer pastoor'

Mariëlle Verstegen in Stentor, woensdag 03 maart 2010

Het bordje staat al klaar. Stemmen, die kant op, wijst de pijl. Daar pal achter de bontgekleurde ramen van de lagere school staat het parochiehuis van Hoonhorst.

Gebruikt voor vele doeleinden, maar vandaag doet het dienst als stemlokaal.

Bejaardenhuizen, scholen en kerken worden doorgaans omgetoverd tot stemlokaal. In Hoonhorst krijgt het parochiehuis die eer. Het zal druk worden voor de deur van meneer pastoor. "Ik ben nu assistent-priester", corrigeert Bosch. De emeritus-pastoor is 86 jaar, maar nog zeer bij de tijd. Samen met zijn huishoudster Annie Zuidberg is hij in 2007 in Hoonhorst neergestreken. Stemmen heeft hij daar nog niet gedaan. Vandaag gaat hij wel. "Het is voor elke burger een plicht zijn stem te laten horen in een democratie", vindt de assistent-priester, die nog altijd helpt bij vieringen in de kerk. Zo heel veel met politiek heeft hij verder niet, geeft hij aan. "Ik ken de uitgangspunten van het CDA. Ik stem ook niet op personen, maar op uitgangspunten, maar verder ben ik niet politiek geëngageerd."

De katholieke enclave in Hoonhorst hoort bij de parochie Emmanuel. Veertien kerken in Noord- Oost-Salland zijn erbij aangesloten; onder meer die van Lemelerveld, Vilsteren, Dalfsen en Hardenberg. Pastoor Swijnenberg uit Ommen is er nog tot 15 april. "Hij vertrekt naar Utrecht, waar hij met emeritaat gaat", vertelt Bosch, die zijn roots in 's-Heerenberg heeft liggen, stadje in de Achterhoek, gelegen in het heuvelachtige Montferland. "Mijn broer woont er nog en ik heb er nog meer familie. Ik was twaalf toen ik er weg ging."

Na zijn opleiding kwam Bosch in Zwolle terecht, waar hij zeventien jaar kapelaan was en het laatste jaar pastoor. Daarna vertrok hij naar het Twentse Borne, waar hij dertig jaar pastoor is geweest. "In die dertig jaar is het aantal parochianen gegroeid van drieduizend naar zevenduizend." En nu dus neergestreken in Hoonhorst, bij de knusse Heilige Cyriacusparochie van 450 gezinnen. Hopelijk komen de meesten morgen naar het plein bij de kerk, het centrum van het dorp. Om hun weg te vinden naar de stembus. Van al die drukte heeft de oud-pastoor geen last. Zeker niet. "We zijn hier wel wat gewend. Er komen regelmatig bussen uit Hardenberg om de kerk te bekijken. Binnen hangen mooie werken waar het oogstfeest wordt uitgebeeld." De grote prenten boven het altaar zijn 'ingekleurd' met de oogst van het land. Het is gemaakt van gedroogde erwtjes, haver, koren en maïs dat is opgeplakt. "En we hebben hier tegenover zaal Kappers zitten, daar komen ook heel veel mensen op af." Assistent-priester Bosch vindt het allemaal prima. Hij geniet van zijn rust in Hoonhorst, maar zeker ook van drukte voor de deur. Het bordje staat al klaar. Stemmen, die kant op, wijst de pijl. Daar pal achter de bontgekleurde ramen van de lagere school staat het parochiehuis van Hoonhorst. Gebruikt voor vele doeleinden, maar vandaag doet het dienst als stemlokaal.

Bejaardenhuizen, scholen en kerken worden doorgaans omgetoverd tot stemlokaal. In Hoonhorst krijgt het parochiehuis die eer. Het zal druk worden voor de deur van meneer pastoor. " Ik ben nu assistent-priester", corrigeert Bosch. De emeritus-pastoor is 86 jaar, maar nog zeer bij de tijd. Samen met zijn huishoudster Annie Zuidberg is hij in 2007 in Hoonhorst neergestreken. Stemmen heeft hij daar nog niet gedaan. Vandaag gaat hij wel. "Het is voor elke burger een plicht zijn stem te laten horen in een democratie", vindt de assistent-priester, die nog altijd helpt bij vieringen in de kerk. Zo heel veel met politiek heeft hij verder niet, geeft hij aan. "Ik ken de uitgangspunten van het CDA. Ik stem ook niet op personen, maar op uitgangspunten, maar verder ben ik niet politiek geëngageerd."


Sjabloon:Onderwerp