Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Broek, 't

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Broek, 't (Stokkum))
Ga naar: navigatie, zoeken

't Broek is de benaming voor het gebied ten zuiden van de dorpskom van Stokkum. Het bestaat als voormalig overloopgebied van de Rijn uit kleigrond, terwijl het ietwat hoger gelegen gebied ten noorden van de kom meer uit zandgrond bestaat.

't Broek wordt tegenwoordig grofweg afgeperkt door de Eltenseweg, de Linthorsterstraat, de Voorthuizerweg en de grens met Duitsland. Tot 1888 was het gebied het voornaamste deel van de gemeynde oftewel gemene gronden van het Stokkumse gilde. Het werd vroeger omheind door heggen en sloten en had drie toegangshekken, namelijk het Klaphek, bij het gelijknamige café, het Flochtshek bij de kruising van de Voorthuizerweg en de Eltenseweg, en het Wellingshek aan het einde van de huidige Voorthuizerweg.

Betekenis van Broek is Brok, Bruch: laagliggend drassig land, moeras met stilstaande poelen, dikwijls doorstroomd door stille beken.

Vanaf de Eltenseweg gaan twee wegen 't Broek in; de wat langere, zich vertakkende Westerbroekweg en de korte Oosterbroekweg. Het sportterrein aan het begin van de Westerbroekweg heet 't Broek.

De Midwinterhoorngroep van de Heemkundekring Bergh haalt het wilgenhout voor de midwinterhoorns uit het Stokkummerbroek. (zie Old Ni-js nr. 21, blz. 58-59)