Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Canadees oorlogsmonument

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 30 jan 2016 om 14:08 (cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
MET PIËTEIT EN WAARDERING
GEDENKEN WIJ ONZE GEALLIEERDE VRIENDEN
DIE HUN JONGE LEVEN GAVEN
VOOR DE BEVRIJDING VAN ONS VADERLAND
DE INWONERS VAN BEEK

In Beek werd op 31 augustus 1945 (Koninginnedag van koningin Wilhelmina) bij het Gildegebouw een monument onthuld voor de Canadese soldaten die bij de bevrijding van Bergh gevallen waren. In de Geldersche Krant van vrijdag 7 september 1945 stond hierover het volgende te lezen.


Koninginnedag werd in Beek op waardige wijze gevierd. De zo geliefde driekleur wapperde overal. 's Middags was het aantreden voor de schutters om deel te nemen aan de onthulling van het grafmonument voor de gevallen Canadezen. De Grenswacht was met een groot aantal aanwezig. Kapitein Kuppens die een korte toespraak hield, droeg het monument over aan de gemeente. De Aalmoezenier Pater van Hout richtte zich in het Engels tot de Geallieerden, vertegenwoordigd door Kapitein J.P. Brennman M.C. 27e Canadian Armoured Regt. Hij sprak een woord van dank aan hen, die ver van huis en haard hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.
Vervolgens trad Kapitein J.C. Brennman naar voren. Uit naam van geheel Canada aanvaardde hij de hulde hier gebracht aan deze helden. Hij sprak de wens uit, dat er steeds een goede verstandhouding mag blijven tussen Nederland en Canada, en dat wij door innige samenwerking ons de bevrijding waardig tonen.
Burgemeester Nederveen aanvaardde het monument, de gemeente aangeboden, als een dankbaar geschenk. Hierna werd het Wilhelmus en het God save the King gespeeld.
Als slot werden door de schutters de vaandels gezwaaid voor de aanwezige autoriteiten.


Het monument is op een nog niet achterhaald tijdstip afgebroken.