Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Droog dal: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (cat, redactie)
 
Regel 1: Regel 1:
Droge dalen zijn grotendeels door sneeuwsmeltwater, bij de [[stuwwal]] gevormd. De ondergrond was bij de vorming diep bevroren, zodat het water alleen over het oppervlak kon afstromen. Op veel van de dalbodems ligt een laag [[dekzand]].
+
'''Droge dalen''' zijn grotendeels door sneeuwsmeltwater, bij de [[stuwwal]] gevormd. De ondergrond was bij de vorming diep bevroren, zodat het water alleen over het oppervlak kon afstromen. Op veel van de dalbodems ligt een laag dekzand.
  
De [[Drieheuvelenweg]] tussen Zeddam en 's-Heerenberg gaat door drie droge dalen. Dit komt niet zo vaak voor, meestal gebruiken de wegenbouwers juist de droge dalen om de weg doorheen te leggen.
+
De [[Drieheuvelenweg]] tussen [[Zeddam]] en [['s-Heerenberg]] gaat door drie droge dalen. Dit komt niet zo vaak voor, meestal gebruiken de wegenbouwers juist de droge dalen om de weg doorheen te leggen.
  
==Bronnen==
+
==Bron==
Toelichting op de Geomorfologische kaart van Nederland
+
*Toelichting op de Geomorfologische kaart van Nederland, J.A.M. ten Cate en G.C. van Maarleveld, Rijks Geologische Dienst
J.A.M. ten Cate en G.C. van Maarleveld
 
Rijks Geologische Dienst
 
  
{{Onderwerp|Geomorfologie}}
+
[[Categorie:Landschap]]

Huidige versie van 7 nov 2016 om 07:44

Droge dalen zijn grotendeels door sneeuwsmeltwater, bij de stuwwal gevormd. De ondergrond was bij de vorming diep bevroren, zodat het water alleen over het oppervlak kon afstromen. Op veel van de dalbodems ligt een laag dekzand.

De Drieheuvelenweg tussen Zeddam en 's-Heerenberg gaat door drie droge dalen. Dit komt niet zo vaak voor, meestal gebruiken de wegenbouwers juist de droge dalen om de weg doorheen te leggen.

Bron

  • Toelichting op de Geomorfologische kaart van Nederland, J.A.M. ten Cate en G.C. van Maarleveld, Rijks Geologische Dienst