Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Jongerenorganisaties

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Jongerenvereniging)
Ga naar: navigatie, zoeken

Jongerenorganisaties die in de voormalige gemeente Bergh actief zijn of actief waren. In meerdere plaatsen was Jong Gelre vertegenwoordigd.

Beek

  • In Beek was tot midden jaren zestig het jongensgilde Jong Nederland actief. Aanvankelijk beschikte men over een eigen blokhut in het huidige zandgat ( bij binnenkomst direct aan de rechterkant) aan de Peeskesweg. De vloer was ingelegd in zand uit het zandgat, alwaar de letters "Sta Klaar" (motto van Jong Nederland) waren aangebracht. Dit werd mede gerealiseerd met medewerking en op initiatief van de toenmalige Beekse kapelaan ..... Hopman was destijds Theo Roos. Omdat deze locatie, in het bos gelegen, als te onveilig werd ervaren, werd er verhuisd naar een kelder aan de achterzijde van het parochiehuis, de huidige locatie van de Coop Supermarkt.
  • In Beek waren eveneens in de jaren zestig actief jongerengroepen met namen als de Notekrakers, de Playboys, de Zwervers en van nog vroegere datum de Flintstones en de Rebellenclub. Een aantal hiervan is tot op heden - zij het in mindere mate - nog steeds actief.

's-Heerenberg

  • In 's-Heerenberg was in de jaren zeventig nog een jongerenorganisatie: B.O.W. Gezeteld in het B.O.W.-gebouw aan de Zeddamseweg. Van oorsprong was dit een protestantse organisatie. Leden waren o.a.: Hans Hunting, Henkie Bolk, Henk Vink, Jan-Herman Kampschmidt, Suzanna Massop, Rudie de Ruyter, Hans Gerritsen, Adrie van de Wetering, Willie Bolk, Francina Massop, Sjaak de Ruyter. Na enige tijd kwam Gerrie Bisseling leiding geven en enige structuur aanbrengen. In het B.O.W.-gebouw had de club een eigen onderkomen op zolder.

Kilder

Stokkum