Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Manderscheid-Blankenheim, Maria Eugenia van

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 29 jun 2019 om 14:35 (typo)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Maria Eugenia van Manderscheid-Blankenheim werd op 11 februari 1717 gekozen tot vijfentwintigste abdis van het Stift Elten. Haar voorgangster was haar zus Anna Juliana Helena. Na haar overlijden op 15 oktober 1727 werd zij opgevolgd door haar zus Maria Eleonora Ernestine.

Abdis Maria Eugenia werd op 31 augustus 1679 geboren als dochter van Salentijn Ernst van Manderscheid-Blankenheim en Juliana Christine van Erbach. Zij was een van de zes abdissen van het Stift Elten uit het gravengeslacht van Manderscheid-Blankenheim. Een aantal generaties eerder was Margaretha van Manderscheid-Blankenheim al abdis geweest. De twee nog niet genoemde abdissen droegen dezelfde voornamen. Dit waren haar tante Maria Francisca en haar nichtje Maria Francisca, een dochter van haar broer Frans Georg. Aldus was er van 1674 tot 1784 onafgebroken, ruim een eeuwlang, een van Manderscheid-Blankenheim abdis van het Stift Elten. In Elten is geen straat naar hen vernoemd, maar in Vreden, waar eveneens meerdere leden van dit geslacht abdis zijn geweest, is wel een Von Manderscheidt-Straße.

Maria Eugenia werd al op 2 mei 1688 als achtjarige tot kanunnikes van het Stift Elten benoemd. Haar tante Maria Francisca (abdis van het Stift Elten van 1674 tot 1708) deed dit na de dood op 7 april van haar zus (en Maria Eugenia's tante) Clara Elisabeth van Manderscheid-Blankenheim. Zij was decanes in Elten en kanunnikes in Thorn en Essen. Maria Eugenia was bij haar benoeming in Elten al kanunnikes in Vreden.

In 1719, tijdens haar ambtsperiode, werd het dorp Elten door een grote brand verwoest.

Abdis Maria Eugenia werd in Hoog-Elten begraven. Haar graf bestaat niet meer, maar haar grafsteen staat, in tweeën gebroken, tegen de buitenmuur van de Sint-Vituskerk, rechts van de hoofdingang.


De tekst op de steen luidt:

ILLUSTRISSIMA & REVEREDISSMA PRIN=
=CEPS AC
DOMINA DOMINA MARIA EUGENIA
ABBATISSA IN ELTEN & VREDEN NATA CO
=MITISSA
DE MANDERSCHEID BLANCKENHEIM
DOMINA IN IUNCKERAT, DHAUN-ERP & GEROL
=STEIN
ELECTA XI FEBRUARIJ MDCCXVII
OBIIT DIE XV OCTOBRIS ANNO DOMINI
MDCCXXVIII ÆTATIS XLVIII

Abdis Maria Eugenia's gebroken grafsteen tegen de kerkmuur in Hoog-Elten


Vertaling:

De doorluchtige & hoogeerwaarde prin=
=ces en vrouwe vrouwe Maria Eugenia
Abdis in Elten & Vreden, geboren gra
=vin van Manderscheid Blankenheim
Vrouwe in Jünckerath, Dhaun-Erp & Gerol
=stein. Gekozen op 11 februari 1717
overleden op 15 oktober in het jaar des Heren
1727 op de leeftijd van 48 jaar

Bronnen

  • Op Google Books:
    • Het necrologium en het tynsboek van het adelijk jufferen-stift te Hoog-Elten, medegedeeld uit het onuitgegeven oorspronkelijk handschrift, benevens ene geschiedenis der Abdij, N.C. Kist; Leiden (1853), blz. 59
    • Historie ofte beschryving van 't Utrechtse bisdom, door H. V. R. [alleen initialen vermeld], deel III, Leiden (1719), blz. 349
  • Women in power 1700-1740
  • Landesarchiv NRW Abteilung Rheinland Urkunden AA 0231 120.68.01-02 Stift Elten, Urkunde 1l
  • Heimatverein Vreden