Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Mechteld ten Ham Weekeinde

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
MtHweekendLogo.gif

Het Mechteld ten Ham Weekeinde wordt vanaf 1993 jaarlijks georganiseerd - meestal in het derde weekend van augustus. De stichting "Mechteld ten Ham", voorheen B.E.O - de Berghse Evenementen Organisatie - organiseert jaarlijks een driedaags cultureel-historisch weekeinde. De rijke historie van het 's-Heerenberg en omgeving levert hiervoor genoeg stof.

Haar naam ontleent de stichting aan de Berghse Mechteld ten Ham, een van de laatst verbrande heksen in Nederland. Op 25 juli 1605 werd zij, na de waterproef in de Azewijnse Laak te hebben ondergaan, veroordeeld tot de brandstapel wegens hekserij. Tijdens de waterproef bleef zij drijven, hetgeen bewees dat ze een heks was.

In 1993 werd de stichting 'Mechteld ten Ham' opgericht door enkele personen afkomstig uit de organisatie van 's-Heerenberg - 600 jaar stad waaruit later de Nacht van Bergh ontsprong. Doelstelling werd het organiseren van evenementen met een cultureel-historisch karakter. Hoogtepunten zijn de om de twee jaar gespeelde toneelprodukties in de openlucht. Met meestal het romantische kasteel Huis Bergh als decor wordt op podia, geconstrueerd over de gracht, drie avonden achtereen een historisch toneelstuk opgevoerd waaraan circa 200 personen meewerken. Het thema voor deze toneelstukken is de rijke historie der voormalige kasteelbewoners - de graven van Bergh - en de geschiedenis van 's-Heerenberg.

Een ander vast onderdeel is sinds 2004 het Barghs Dictee. Een aantal prominenten wordt in de hal van het 's-Heerenbergse stadhuis getoetst op hun kennis van het Berghse dialect. Belangstellenden mogen hierbij ook deelnemen.

Externe links