Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Seesink

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
't Olde Seesink

Seesink is een boerderij in het buurtschap Binnen Heurne onder Varsseveld. Deze boerderij, 't Olde Seesink, ligt aan de Harterinkdijk ter hoogte van de Seesinkbeek en behoorde tot 1875 met de naam ’t Goet Seesink tot de bezittingen van Huis Bergh.

De boerderij ’t Olde Seesink is gebouwd vóór 1561 en had vroeger, zo blijkt uit oude bouwtekeningen van architect A. te Wiel jr. uit Azewijn, de vorm van een kop-hals-romp boerderij. In opdracht van Huis Bergh hebben diverse verbouwingen plaatsgevonden. Zo werd onder andere in 1866 het midden of washuis verbreed en in gelijke hoogte gebracht met het voorhuis. In 1875 is de boerderij aan de pachter verkocht en volgden er meerdere verbouwingen. In 1971 is de boerderij door een pyromaan in brand gestoken en ging het achterhuis verloren. De boerderij is hetzelfde jaar nog herbouwd. Een stuk korter dan voorheen maar met het niet verwoeste voorgedeelte. In plaats van de inpandige schuur werd een nieuwe veestalling gebouwd haaks op het woonhuis. Anno 2012 hangt er nog een naambord op de achtergevel met de naam ’t Olde Seesink.

In de periode 1561 – 1774 is de familie Seesink de pachter van de boerderij geweest. De eerste pachter die ook de naam draagt van de boerderij is geweest Berendt Zesinck.

Bronnen