Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Spaanse griep: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
k (cat)
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Grieppandemie - zoals een zich over de gehele wereld verspreidende epidemie wordt genoemd - die uiteindelijk meer slachtoffers zou maken dan al het zinloze bloedvergieten in de loopgraven van de [[Eerste Wereldoorlog]] bij elkaar. Het aantal dodelijke slachtoffers bedroeg ten minste 20 miljoen.
+
De '''Spaanse griep''', die al in [[1915]] in China actief was, brak in [[1918]] in Europa uit. Rond 10 juli van dat jaar kwam de griep via [[Emmerik]] en [[Elten]] ons land binnen. De griep dankte haar naam aan het feit dat het Spaanse persbureau Agencia Fabra voor het eerst met nieuws over de ziekte naar buiten kwam. De Spaanse koning en zijn ministers hoorden bij de eersten waarbij zich de ziekte openbaarde.
De '''Spaanse griep''', die al in [[1915]] in China actief was, brak in [[1918]] in Europa uit. Rond 10 juli kwam de griep via [[Emmerik]] en [[Elten]] ons land binnen. De griep dankte haar naam aan het feit dat het Spaanse persbureau Agencia Fabra voor het eerst met nieuws over de ziekte naar buiten kwam.
 
  
Andere grote griepepidemieën vonden plaats in [[1957]] (de Aziatische griep) en in [[1968]] (de Hongkong griep).
+
De Spaanse griep maakte uiteindelijk meer slachtoffers dan al het zinloze bloedvergieten in de loopgraven van de [[Eerste Wereldoorlog]] bij elkaar. Het aantal dodelijke slachtoffers bedroeg ten minste 20 miljoen.
 +
 
 +
Bij een zich over de gehele wereld verspreidende epidemie zoals in dit geval van de Spaanse griep spreken we van een '''pandemie'''. Andere grieppandemieën vonden plaats in [[1957]] (de Aziatische griep) en in [[1968]] (de Hongkong griep). Hierbij geven de namen, in tegenstelling tot de Spaanse griep, wel aan waar de pandemie vandaan kwam.
 +
 
 +
==Bronnen==
 +
* Rampen en plagen in Nederland - C.van der Heijden - Kempen Uitgevers Zaltbommel
 +
 
 +
[[Categorie:Besmettelijke ziekten]]

Huidige versie van 9 mrt 2016 om 12:34

De Spaanse griep, die al in 1915 in China actief was, brak in 1918 in Europa uit. Rond 10 juli van dat jaar kwam de griep via Emmerik en Elten ons land binnen. De griep dankte haar naam aan het feit dat het Spaanse persbureau Agencia Fabra voor het eerst met nieuws over de ziekte naar buiten kwam. De Spaanse koning en zijn ministers hoorden bij de eersten waarbij zich de ziekte openbaarde.

De Spaanse griep maakte uiteindelijk meer slachtoffers dan al het zinloze bloedvergieten in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog bij elkaar. Het aantal dodelijke slachtoffers bedroeg ten minste 20 miljoen.

Bij een zich over de gehele wereld verspreidende epidemie zoals in dit geval van de Spaanse griep spreken we van een pandemie. Andere grieppandemieën vonden plaats in 1957 (de Aziatische griep) en in 1968 (de Hongkong griep). Hierbij geven de namen, in tegenstelling tot de Spaanse griep, wel aan waar de pandemie vandaan kwam.

Bronnen

  • Rampen en plagen in Nederland - C.van der Heijden - Kempen Uitgevers Zaltbommel