Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Spijk

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 18 feb 2018 om 15:21
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Spijk is een kerkdorp in de voormalige gemeente Rijnwaarden. Voor de fusie van de gemeenten Herwen & Aerdt en Pannerden, maakte het deel uit van Herwen & Aerdt.

Tussen 1958 en 1979 gingen leerlingen uit Spijk naar de Mgr Bekkers LTS in 's-Heerenberg omdat de busverbinding met Zevenaar slecht was. Enkele jaren haalde de concierge in de winter de leerlingen met een busje op. Het is (nog) niet bekend of die ook nog reed toen Elten weer Duits werd en de grenscontrole daar weer van toepassing werd.

Op de leerlingenlijsten komen de volgende familienamen voor wat Spijk betreft: Ariessen, Boerboom, Danen, Derksen, Doornenbal, Driessen, Garcia, Gerritsen, Gerritzen, Geutjes, Goris, Van Haften, Heijmen / Heymen, Hoedemaker, Hubbers, Jansen, Janssen, V.d. Kamp, Kemperman, Knoop, Kock, Van Kouwen, Lenting, Van Marwijk, V.d. Meijden / Meyden, Peelen, Polman, Rieswijk, Roos, Rutjes, Schopman, Schreven, Van Silfhout, Stam, Staring, Van Straten, Stuyt, Thielking, Vermeulen, Weijers, Wouterse, IJsveld.

Ook genoemd worden wat betreft de huidige gemeente Rijnwaarden: Goossens (Herwen & Aerdt) en Lintsen (Tolkamer).

In verband met de Wet Persoonsbescherming zijn de voornamen weggelaten.

Schutterij

Schutterij Eendracht maakt macht uit Spijk is lid van de Gelderse Schuttersbond evenals de Berghse schutterijen. Verder sloten er zich bij aan Sint Martinus te Wehl, de Eendracht te Nieuw-Wehl, Sint Martinus te Dichteren, Claudius Civillis te Pannerden en Vrede en Vriendschap te Herwen.

Klein stukje Duitsland bij Spijk verkocht

De gemeente Rijnwaarden is van plan om de Marsweg in Spijk aan te kopen van de gemeente Emmerik, de eigenaar van de weg. De Duitse grensgemeente wil er van af omdat ze het geld goed kan gebruiken.

De Marsweg was ooit van de kerk in Elten en is via vererving bij de gemeente Emmerik terecht gekomen. Aanwonenden en weggebruikers hebben nooit iets gemerkt van deze bijzonder situatie. De weg is altijd in onderhoud geweest bij de gemeente Rijnwaarden en ook de wegenverkeerswet gold er. Wie er een ongeluk kreeg was gewoon verzekerd.

Als de aankoop doorgaat wil Rijnwaarden de weg en het aansluitende kerkepad - dat doorloopt naar Elten - opknappen en opnemen in een wandelroute.

Buurtbus in Spijk?

De kans is groot dat Spijk een buurtbus krijgt. Het wordt dan een Euregionale buurtbus tussen Spijk, Elten en Zevenaar. Euregio Rijn-Waal heeft het project 'Euregionale buurtbus' goedgekeurd en ondersteunt dit project met 7.227,35 euro.

,,De gemeente Rijnwaarden ligt in een landelijke omgeving, waar het openbaar vervoer grotendeels door een buurtbus wordt verzorgd. Spijk is tot nu toe echter niet met het openbaar vervoer bereikbaar.
Tegelijkertijd moeten de inwoners van Spijk naar een stad als Zevenaar voor bijvoorbeeld het ziekenhuis en middelbaar onderwijs. Ook werken veel mensen in Zevenaar. Een buurtbus zou een ideale oplossing zijn. Omdat ook in het Duitse Elten veel Nederlanders wonen, die voor de scholen en hun werk op Zevenaar aangewezen zijn, willen de gemeenten Rijnwaarden en Zevenaar en de stad Emmerich onderzoeken of een euregionale buurtbus van Spijk via Elten naar Zevenaar haalbaar is", zegt Heidi de Ruiter van Euregio Rijn-Waal. ,,Een dergelijke verbinding is niet alleen van belang voor de inwoners van de regio, maar zal ook het toerisme een belangrijke impuls geven?, is de verwachting van burgemeester Mark Slinkman. ,,Door Spijk lopen namelijk de langeafstandswandelroutes Pieterpad en Noaberpad. Veel wandelaars die een gedeelte van de route lopen, zijn nu gedwongen om in Zevenaar te beginnen. Een verbinding naar Spijk maakt het de wandelaars dus een stuk makkelijker deze routes op te pikken" De resultaten van het haalbaarheidsonderzoek zullen naar verwachting in mei of juni bekend zijn.

Dan wordt ook bekend gemaakt of en wanneer de euregionale buurtbus daadwerkelijk zal rijden.

Bronnen

Externe link