Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wiel, Bernardus Johannes te

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Bernard te Wiel (linksachter) met zijn ouders en zijn broers Arnold en Dorus. De foto is gemaakt kort voor Arnold in 1892 naar Amerika vertrok.

Bernard te Wiel werd op 7 maart 1863 geboren in Azewijn als zoon van Arnold te Wiel en Johanna Lucassen. Hij was een broer van Arnold en Dorus te Wiel.

Hij leerde hetzelfde vak als zijn vader en grootvader, en ook hij kreeg daarbij behalve met gebouwen ook met pompen te maken. Voor de jaren 1909 en 1910 heeft hij voor allerlei werkzaamheden aan de pomp voor Marktstraat 23 in 's-Heerenberg in totaal fl. 19,47 in rekening gebracht.

Bernard was een van de eerste amateurfotografen. Samen met zijn vriend Piet Dijker heeft hij vele foto's gemaakt, waarvan er enkele op de Berghapedia staan. Zij zijn te vinden via de pagina van Piet Dijker.

Ook was Bernard kassier van de Coöperatieve Boerenleenbank in Azewijn.

Bernard stierf als vrijgezel op 14 januari 1951, 87 jaar oud. Daarmee kwam er een einde aan drie generaties architecten Te Wiel.

Op 17 januari werd hij begraven op het kerkhof in Azewijn. Dezelfde maand nog, op 29 januari overleed zijn broer Dorus, bij wie hij altijd in huis had gewoond.

Zijn bouwwerken

Bernard te Wiel heeft met name woonhuizen gebouwd. Daartoe behoren onder andere die van de boerderijen 't Hof, De Kapel en De Mas in Azewijn.

Bronnen