Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Udo, Pieter

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Udo's overlijdensakte, opgemaakt op 26 maart 1945 in 's-Heerenberg.
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Pieter Udo werd op 24 november 1911 geboren in Nieuwendam als zoon van Hendrik Udo en Marijtje Eijlander. Hij was getrouwd met Agatha Maria Bartelman. Hij woonde in Amsterdam en was boekhouder van beroep.

Op 24 maart 1945 werd hij in Zeddam door een granaat getroffen en overleed aldaar, 35 jaar oud. Mogelijk is zijn lichaam overgebracht naar het noodziekenhuis in het Patersklooster te 's-Heerenberg, want zijn overlijden is aangegeven door een verpleger van dat noodziekenhuis.

24 maart was de dag dat Operatie Plunder begon, de geallieerde oversteek over de Rijn bij Rees. Door bommen en vliegtuigkogels vielen er die dag in Bergh zeker tien dodelijk slachtoffers. In Zeddam overleed behalve Udo ook H.Th. Bisselink. In 's-Heerenberg vielen H.M. Dijkman-Klarenaar, J.W.A. Peters en Coenraad Wassing, in Lengel moeder en dochter Smid, in Stokkum viel Batje van Kempen en in Azewijn Piet Janssen. In Terborg kwam W.G. Kroesen uit Stokkum om het leven en op 10 mei 1945 overleed H.A. Roording uit 's-Heerenberg aan de verwondingen die ze op 24 maart had opgelopen.

Het is niet bekend hoe Udo in Zeddam is terechtgekomen, maar aannemelijk is dat hij daar als OT-werker was tewerkgesteld of ondergebracht. Hij wordt ook genoemd in lijsten van dwangarbeiders in Kamp Rees. Mogelijk is hij uit dat kamp ontsnapt, of van daar als zieke en verzwakte dwangarbeider naar het noodziekenhuis in 's-Heerenberg overgebracht. Na zijn herstel kan hij in Zeddam onderdak hebben gevonden, omdat terugkeer naar Amsterdam niet mogelijk was. De oorlogsomstandigheden en zijn lichamelijke conditie lieten dat nog niet toe.

Zijn overlijden is op 26 maart 1945 aangegeven in de gemeente Bergh. De aangifte werd gedaan door Peter Wilhelmus Johannes van de Pas, een verpleger uit Eindhoven die in het noodziekenhuis werkte. Hij bevond zich aan de verkeerde kant van de frontlinie, want Eindhoven was al op 18 september 1944 bevrijd. Van de Pas heeft in totaal twaalf overlijdens aangegeven; naast dat van Udo ook dat van Boeljon, Buis, Van der Drift, Kamstra, Kleinleugenmors, Kurtz, Leenders, Reijnders, Van Solingen, Strijaards en Vermaat.


Bronnen