Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kroegentocht - Loerbeek

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Loerbeek

Enkele decennia is de Didamseweg de grens geweest tussen Beek en Loerbeek. Op de lijst van vergunninghouders worden in Loerbeek genoemd:

  • Wed. G. ten Bensel
  • G.J. Derksen
  • G.Th. Gerritsen
  • G.W. Hendricksen.

Ten Bensel

Loerbeek-tenbenzel.jpg

Bij de rotonde (hoek Doetinchemseweg / Didamseweg) is tegenwoordig een grasparkje met een zitbank. Daar stond café Boschzicht van Ten Bensel. De familie had ook een molen, waarvan de romp nog steeds aan de overkant van het grasparkje staat.

Johannes Wilhelmus ten Bensel uit Süderwick was molenaarsknecht in Duiven en trouwde in 1847 met Theodora Diks uit Beek.

De Dèèl

Didamseweg 11 en 13 is Café Partycentrum De Dèèl.
Dit café dat vroeger de naam De Zon had, werd in 1850 gestart door de familie Gerritsen. Gradus Gerritsen was naast herbergier ook boer. Verder was er in het appartement nog een logement, een winkel en een postkantoor (waar Posjentje met de hondenkar voor bezorgde). Het geheel werd later overgenomen door de familie Otters. Eind jaren 50 kwam Gerrit Beekman als boerenknecht werken bij de familie Otters. Niet veel later kwam Fien Nibbeling. Zij trouwden in november 1963. Zij runden jarenlang het boerenbedrijf en het café. Midden jaren 90 realiseerden zoon Marcel met zijn echtgenote Judith Beekman-Nass de uitbreiding tot een partycentrum met cateringactiviteiten.

Looijschelder

Gerardus Theodorus Gerritsen, 'verlofhouder' had ook een kruidenierswinkel en kolenhandel. Hij was getrouwd met Hanneke Koenders. Gerritsen werd opgevolgd door zijn zwager Looijschelder.

De zaak aan de Didamseweg in Loerbeek is vervangen door een woonhuis. In 1957 is dochter Dora Looijschelder getrouwd met W.A. Sloot. In 'Ons Familieboek' van de familie Gerritsen staat Didamseweg 14 als adres genoemd.

Café Loerbeek

Loerbeek-defiem5.jpg

Aan de Doetinchemseweg 19, op de hoek Stillewaldweg - Doetinchemseweg in Loerbeek staat het voormalige café dat 'De Fiem' genoemd werd. Willem Hendricksen, bijgenaamd 'De Fiem' was timmerman en kruidenier. Hij bouwde het huis op grond van de boerderij van zijn vader. Zijn geboorteplek is iets verder naar achteren.

Tot in de jaren tachtig werd er getapt. Na Hendricksen kwam Jantje Duitshof die eerder in IJzevoorde (gemeente Doetinchem) een eetcafé had. Hij zwaaide er in de keuken de scepter en de klanten konden in het café met een hamer zwaaien: om overtollige energie kwijt te raken mochten ze spijkers in een boomstronk rammen. Tegenwoordig is dit huis een woonhuis.