Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Loerbeek

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Loerbeek is een buurtschap met een dorps karakter in de voormalige gemeente Bergh. Het dorp heeft ongeveer 340 inwoners.

Loerbeek is gelegen aan de doorgaande weg van Doetinchem naar Beek.

De smederij van Lambooij die vroeger aan de Didamseweg in Loerbeek stond, werd in 1992 overgeplaatst naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Old Ni-js nr. 61 is een themanummer over Beek en Loerbeek. In [[Old_Ni-js_095|Old Ni-js nr. 95}} stond een artikel over de smederij.

Afgrenzing tussen Loerbeek en Beek

De kadastrale afgrenzing tussen Loerbeek en Beek is anders dan de gemeentelijke afgrenzing (grens van de bebouwde kom van Loerbeek).

  • De kadastrale afgrenzing wordt ook gebruikt door PostNL voor de postcode-indeling. Hierdoor heeft Loerbeek twee postcodenummers: 7036 (van Loerbeek) en 7037 (van Beek Gem Montferland). De kadastrale afgrenzing verloopt over de Berkenlaan en Didamseweg. Alle adressen aan de noordkant van deze wegen liggen in Loerbeek; de adressen aan de zuidkant van deze wegen liggen kadastraal in Beek.
  • De gemeentelijke afgrenzing (grens van de bebouwde kom van Loerbeek) loopt zuidelijker en verloopt (van oost naar west) over de Meizoenstraat - die halverwege een kort stuk de Den Hamweg in zuidelijke richting volgt - en aan het einde van de Meizoenstraat op de kruising met de Matjeskolk verder in zuidelijke richting over de Zuider Markweg en in westelijk richting over de Leigraaf. Het bedrijventerrein Matjeskolk ligt dus volgens deze indeling geheel binnen de bebouwde kom van Loerbeek. In Berghapedia houden we deze indeling aan en vermelden we bij ieder straat die kadastraal en qua postcode in Beek ligt, maar binnen de bebouwde kom van Loerbeek dit gegeven.

De reden van deze verschillende afgrenzingen is historisch. Lange tijd verliep de grens van de bebouwde kom over de Berkenlaan en de Didamseweg. Dit was ook begin 19de eeuw, toen het kadaster tussen 1810 en 1832 zijn indeling van Nederland maakte, het geval. Begin 19e eeuw heetten de Berkenlaan en de Didamseweg nog Vossenweg.

Tot circa 1976 verliep de doorgaande weg van Zeddam naar Didam (N335) over de Berkenlaan en Didamseweg door Loerbeek. In 1974 was de A18 gereed en is in Didam de Bievanckweg aangelegd (met de aansluitingen op de A18). Vanaf 1977 verliep de N335 over de Arnhemseweg in Beek.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...