Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Zuider Markweg

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Zuidermarkweg)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Zuider Markweg in Beek sluit in Loerbeek aan op de Noorder Markweg. Tot de ruilverkaveling in de jaren zeventig heetten deze twee wegen samen Heideweg. De weg heet officieel en wordt op kaarten geschreven als Zuider Markweg, op de meeste straatnaamborden is de naam echter aan elkaar geschreven (Zuidermarkweg).

De weg loopt van de kruising met de Didamseweg en de Noorder Markweg in Loerbeek tot aan de Duitse grens en is ongeveer 2,9 km lang.
De huizen, boerderijen en bedrijven aan de weg zijn gebouwd tussen 1880 en 2020.

De weg geniet enige bekendheid vanwege de "groene" grensovergang tussen Nederland en Duitsland, die toegankelijk is voor voetgangers en fietsers, maar gesloten voor autoverkeer. In Duitsland gaat de weg verder en heet daar Zum Waldkreuz - deze weg gaat na circa 550 meter met een brug over de autobaan A3.

In de Tweede Wereldoorlog - op 12 maart 1943 - werd een Britse bommenwerper neergeschoten door een Duits jachtvliegtuig. Om tien uur 's avonds viel de bommenwerper precies op de boerderij van Giezen aan de Zuidermarkweg.

De huisnummers 1, 1a, 1b, 1c, 1d, 1d (oneven) en 2 t/m 16 (even) liggen binnen de bebouwde kom van Loerbeek (maar kadastraal en qua postcode in Beek); de overige huisnummers liggen in Beek.
Bij huisnr. 16 (RPM Bouw) staat een laadpaal voor elektrische auto's.

Bedrijven

  • nr. 1: Heebing Habe Varkens Bevruchtingstechnieken - varkensboerderij. De boerderij is uit 1935.
  • nr. 2: Garage Kaal & Buunk - Aixam brommobiel dealer- 45 KM auto - Hapert aanhangwagen dealer - universeel autobedrijf (uit 1973).
  • nr. 4: Autoschadebedrijf Eef Zweden. Het huis is uit 1990.
  • nr. 12: Bouwmaterialen B. Zweden. De hallen zijn gebouwd in 1975.
  • nr. 14: Caravanstalling Zweden
  • nr. 15: Stal Kroes - paardenstal. Dit is het laatste huis en adres, dat tegen de grens met Duitsland aan ligt. Het huis dateert uit 1880. Het tegenoverliggende huis (huisnummer 34) was vroeger een boederij en dateert uit 1883.
  • nr. 16: RPM Bouw - De Ruiter Putman Meijer Bouw - aannemersbedrijf; dit bedrijf zit hier sinds 1976.
  • nr. 24: Elia Guesthouse - B&B in een boerderij uit 1930.
  • tussen de Steegseweg en de Melkweg loopt de Zuider Markweg langs de westkant van Vakantiepark De Byvanck. De ingang van het vakantiepark zit aan de Melkweg 2.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...