Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Tervoert, Hendrik Jan (1929-2020): verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (cat)
(in memoriam)
Regel 1: Regel 1:
'''Jan Tervoert''' uit [[Zeddam]] ontving in [[1965]] uit handen van [[Leeuw, H.A.B. de|burgemeester De Leeuw]] het [[Onderscheidingen#Orde van Oranje-Nassau (1892)|Ridderkruis in de Orde van Oranje Nassau]]. De heer Tervoert ontving deze onderscheiding omdat hij gedurende een lange reeks van  jaren in tal van landbouworganisaties actief is geweest.
+
'''Jan Tervoert''' uit [[Zeddam]] in geboren op 1 november 1929 en overleden op 8 december 2020 <br>
 +
 
 +
Hij ontving in [[1965]] uit handen van [[Leeuw, H.A.B. de|burgemeester De Leeuw]] het [[Onderscheidingen#Orde van Oranje-Nassau (1892)|Ridderkruis in de Orde van Oranje Nassau]]. De heer Tervoert ontving deze onderscheiding omdat hij gedurende een lange reeks van  jaren in tal van landbouworganisaties actief is geweest.
  
 
Op 15 december [[1994]] gaf hij een [[Interview met Jan Tervoert|interview]] over zijn belevenissen in de [[Tweede Wereldoorlog]].
 
Op 15 december [[1994]] gaf hij een [[Interview met Jan Tervoert|interview]] over zijn belevenissen in de [[Tweede Wereldoorlog]].
 +
 +
== In memoriam ==
 +
'''MEMORIAM  HENDRIK JAN TERVOERT  1-11-1929 --- 8-12-2020''' <br>
 +
 +
Helaas hebben wij afscheid moeten nemen van een aimabele man, Hendrik Jan Tervoert uit Zeddam.
 +
Jan was als lid van de Heemkunde Kring Bergh actief in de werkgroep Zeddam - Vinkwijk - Vethuizen.
 +
Zijn kennis van de streek was groot en uitte zich in zijn fotowerk en onderzoeken. Hij maakte als jonge man al deel uit van een fotogroep in Zeddam, was betrokken bij de oprichting van de diepvriescentrale aldaar. Hij maakte zo'n 50 jaar geleden als eerste in de streek gebruik van de warmteafgifte van het grondwater voor zijn huis.
 +
Diepgaand onderzoek door Jan n.a.v. de opkomst van zendmasten, naar de stralingsinvloeden op onze gezondheid heeft toen helaas niet de aandacht van de overheid gekregen die het verdiende. Ook hier was Jan zijn tijd ver vooruit.
 +
Jan was een prettig mens, een bescheiden man, vindingrijk en technisch zeer bekwaam. Als leraar aan de technische school in Doetinchem heeft hij menig aankomend landbouwer ook weten te onderwijzen op het gebied van ploegtechnieken door zijn grote kennis van de grondsoorten en de samenstellingen daarvan. Het wisselen van ploegscharen op één akker in het Berghs gebied voorkwam daardoor schade aan de kostbare landbouwapparatuur.
 +
Ook onderzocht hij de oorsprong van die verschillende bodemsamenstellingen en kon op die manier waterstromen herleiden die daarvoor verantwoordelijk waren. Jan werd in 1963 lid van het Oswaldusgilde in Zeddam en bij een rondgang over de gildegronden in 1968 vernam hij dat er een riviertje gestroomd moet hebben waaraan Zeddam haar naam te danken heeft.
 +
Dit stroomgebied van de Sedde, zoals het riviertje heette, heeft Jan in 2015 helemaal in beeld gebracht met foto's en kaarten. Dat is heel veel werk geweest, vooral omdat hij zich de laatste jaren met een scootmobiel moest verplaatsen. De naam Zeddam zoals het dorp nu heet, is ontstaan uit Sydehem- Seddehem - Zeddam.
 +
Wegens lichamelijke ongemakken kon Jan niet langer thuis blijven en werd hij verzorgd in Oldershove te Wehl, waar hij 38 dagen na zijn 91ste verjaardag kwam te overlijden.
 +
Wie hem gekend heeft zal hem nooit vergeten.
 +
 +
16 januari 2021, Gerhard J.M. Pas
 +
 +
 +
  
 
[[Categorie:Tervoert]] [[Categorie:Orde van Oranje-Nassau]]
 
[[Categorie:Tervoert]] [[Categorie:Orde van Oranje-Nassau]]

Versie van 20 jan 2021 om 21:14

Jan Tervoert uit Zeddam in geboren op 1 november 1929 en overleden op 8 december 2020

Hij ontving in 1965 uit handen van burgemeester De Leeuw het Ridderkruis in de Orde van Oranje Nassau. De heer Tervoert ontving deze onderscheiding omdat hij gedurende een lange reeks van jaren in tal van landbouworganisaties actief is geweest.

Op 15 december 1994 gaf hij een interview over zijn belevenissen in de Tweede Wereldoorlog.

In memoriam

MEMORIAM HENDRIK JAN TERVOERT 1-11-1929 --- 8-12-2020

Helaas hebben wij afscheid moeten nemen van een aimabele man, Hendrik Jan Tervoert uit Zeddam. Jan was als lid van de Heemkunde Kring Bergh actief in de werkgroep Zeddam - Vinkwijk - Vethuizen. Zijn kennis van de streek was groot en uitte zich in zijn fotowerk en onderzoeken. Hij maakte als jonge man al deel uit van een fotogroep in Zeddam, was betrokken bij de oprichting van de diepvriescentrale aldaar. Hij maakte zo'n 50 jaar geleden als eerste in de streek gebruik van de warmteafgifte van het grondwater voor zijn huis. Diepgaand onderzoek door Jan n.a.v. de opkomst van zendmasten, naar de stralingsinvloeden op onze gezondheid heeft toen helaas niet de aandacht van de overheid gekregen die het verdiende. Ook hier was Jan zijn tijd ver vooruit. Jan was een prettig mens, een bescheiden man, vindingrijk en technisch zeer bekwaam. Als leraar aan de technische school in Doetinchem heeft hij menig aankomend landbouwer ook weten te onderwijzen op het gebied van ploegtechnieken door zijn grote kennis van de grondsoorten en de samenstellingen daarvan. Het wisselen van ploegscharen op één akker in het Berghs gebied voorkwam daardoor schade aan de kostbare landbouwapparatuur. Ook onderzocht hij de oorsprong van die verschillende bodemsamenstellingen en kon op die manier waterstromen herleiden die daarvoor verantwoordelijk waren. Jan werd in 1963 lid van het Oswaldusgilde in Zeddam en bij een rondgang over de gildegronden in 1968 vernam hij dat er een riviertje gestroomd moet hebben waaraan Zeddam haar naam te danken heeft. Dit stroomgebied van de Sedde, zoals het riviertje heette, heeft Jan in 2015 helemaal in beeld gebracht met foto's en kaarten. Dat is heel veel werk geweest, vooral omdat hij zich de laatste jaren met een scootmobiel moest verplaatsen. De naam Zeddam zoals het dorp nu heet, is ontstaan uit Sydehem- Seddehem - Zeddam. Wegens lichamelijke ongemakken kon Jan niet langer thuis blijven en werd hij verzorgd in Oldershove te Wehl, waar hij 38 dagen na zijn 91ste verjaardag kwam te overlijden. Wie hem gekend heeft zal hem nooit vergeten.

16 januari 2021, Gerhard J.M. Pas