Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Elisabeth van den Bergh (±1472-1542)
Elisabeth van den Bergh was een dochter van Oswald I van den Bergh en Elisabeth van Meurs. De naam Elisabeth kwam in het geslacht Van den Bergh vaker voor. Klik hier voor een overzicht.
Haar geboortejaar is niet bekend, maar kan afgeleid worden uit het feit dat zij in 1487 non was in het klooster Bethlehem in Keulen. Als zij in dat jaar oud genoeg was voor het kloosterleven, kan worden aangenomen dat zij toen zo'n vijftien jaar oud was. Gezien de leeftijd van haar moeder en haar broers en zussen kan zij in 1472 geboren zijn, na haar zus Machteld en voor haar broer Frederik.
Het klooster Bethlehem werd bewoond door zusters van de Magdalena-orde (St. Maria Magdalena zur Buße ofwel Ordo Sanctae Mariae Magdalenae de poenitentia (OSMM)). Zij werden ook boetezusters genoemd, naar de doelgroep waarvoor zij zich inzetten: zij namen voormalige prostitueés op in hun klooster.
Het archief van Huis Bergh bewaart een brief die Elisabeth op 20 december 1508 (of daaromtrent; het jaar staat niet vast) aan haar broer graaf Willem III schreef. Ze vertelt daarin over haar gezondheid en vraagt hoe het Willem gaat. Dan herinnert zij hem eraan dat hij haar een jaarrente van dertig gulden hoort te betalen, maar dat zij die nu al twee jaar niet meer heeft ontvangen. Met de zin dat dit "sicher eyn cleyn gelt is, mench here gifft synen bastert kynderen wall so vil die in cloisteren siint" zegt ze niet alleen dat het een kleine som geld is, maar ook dat menig heer dit aan zijn bastaardkinderen in het klooster betaalt. Wellicht is het woord bastaardkinderen (in plaats van kinderen) een steek onder water. Willem was kort tevoren, in 1506, getrouwd, maar had toen al drie buitenechtelijke kinderen. Wie weet was juist Willems huwelijk de reden dat hij zijn zus in Keulen niet meer betaalde. Hoe het verder met de uitkering van de jaarrente is afgelopen, is niet bekend.
Tegen het einde van haar leven verhuisde Elisabeth naar het klooster Sion, dat zich ook in Keulen bevond. Zij overleed in Keulen, waarschijnlijk in 1542.
Bronnen
- Het archief van het Huis Bergh (boek), blz. 40
- R.W. Tadama in Verslag over het oud grafelijk-Berghse archief te 's-Heerenberg, uitgeverij I.A. Nijhoff, Arnhem (1846), blz. 8
- Archief Huis Bergh, inventarisnummer 253 (regest 2626)
- St. Maria Magdalena zur Buße op Wikipedia