Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Machteld van den Bergh (±1470-1539)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Machteld van den Bergh werd omstreeks 1470 geboren als dochter van Oswald I van den Bergh en Elisabeth van Meurs. Haar voornaam komt ook voor als Mechteld, Metta en Mette. Laatst genoemde vorm lijkt de meest gebruikte. Ook andere leden van het geslacht Van den Bergh droegen een vorm van deze naam. Klik hier voor een overzicht.

Mette trouwde op 8 oktober 1492 met Frederik II van Bronkhorst en Borculo, zoon van Otto van Bronkhorst en Borculo en Elisabeth van Nassau-Beilstein. Haar man (14561506) was voor zijn huwelijk kanunnik in Keulen. Uit dit huwelijk zijn twee kinderen bekend:

  • Joost (15031553), heer van Bronkhorst en Borculo
  • Anna (overleden voor 1553)

Samen met haar zussen Anna en Walburg had zij een conflict haar neef graaf Oswald II over de nalatenschap van haar broer Frederik, heer van Hedel.

In het archief van de heerlijkheid Borculo bevindt zich een aantal akten waarin Mette genoemd wordt. Een daarvan, uit 1516, heeft betrekking op Bergh. Mette en haar zoon Joost verklaren daarin dat zij Lyse Poer schadeloos zullen houden. Lyse Poer was de moeder van de buitenechtelijke kinderen van Mette's broer graaf Willem III, die in 1511 was overleden.

Mette overleed in 1539.

Bronnen