Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Arnhem: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Aanvulling)
 
(5 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Arnhem''' is de hoofdstad van de Provincie [[Gelderland]] en ongeveer 30 kilometer ten westen van [['s-Heerenberg]] gelegen. De oudste benaming is ''Arneym''. Achtervoegsels als -hem, -kem, -kum, -chem en -heim duiden op een zogenaamde [[rijkskarolingische nederzetting]].  
+
'''Arnhem''' is een stad en gemeente in Nederland en de hoofdstad van de provincie [[Gelderland]] en ongeveer 30 kilometer ten westen van [['s-Heerenberg]] gelegen. De oudste benaming van de stad is ''Arneym''. Achtervoegsels als -hem, -kem, -kum, -chem en -heim duiden op een zogenaamde [[rijkskarolingische nederzetting]]. De gemeente telt 164.096 inwoners en is daarmee de twaalfde grootste gemeente van Nederland.  
  
Hoewel de voormalige [[gemeente Bergh]] in eerste instantie sociaal en cultureel voornamelijk op [[Doetinchem]] is gericht, speelt Arnhem vooral een rol als het gaat om bovenregionale faciliteiten. Vanzelfsprekend zijn ook veel inwoners van Bergh werkzaam in Arnhem.
+
Tot de gemeente Arnhem behoren behalve de stad Arnhem ook de dorpen Elden en Schaarsbergen, de buurtschappen De Praets en 't Vlot, en delen van de buurtschappen Terlet en Deelen. Arnhem maakt deel uit van het samenwerkingsverband Stadsregio Arnhem Nijmegen.
 +
Arnhem ligt aan de rivier de [[Rijn]], de IJssel en de Sint-Jansbeek. De streek die aan de andere kant van IJssel ligt heet [[Liemers|de Liemers]], of [[gemeente Bergh|Bergh]] hier hier wel of niet toe moet worden gerekend is omstreden. Vooral het zuidelijke stadsdeel heeft zich na de [[Tweede Wereldoorlog]] grootschalig ontwikkeld. De stad staat internationaal bekend om de [[Geallieerde operaties|Slag om Arnhem]]: in de Tweede Wereldoorlog speelde Arnhem een belangrijke hoofdrol vanwege de luchtlanding en veldslag van de geallieerde troepen in september [[1944]], als onderdeel van Operatie Market Garden. Op verschillende plekken in de stad markeren monumenten de plekken waar tijdens de oorlog hevig werd gevochten.
  
In [[1923]] verhuisde [[Burgers Dierenpark]] van [['s-Heerenberg]] naar Arnhem.
+
De [[Rechtspraak|rechtbank]] Gelderland en het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zijn in de stad gevestigd, en het is de basis van de landelijke militaire kamer en de luchtmobiele brigade. Daarnaast is de stad standplaats van een aantal nationale en internationale bezienswaardigheden, waaronder het Nederlands Openluchtmuseum en dierentuin [[Burgers Dierenpark|Koninklijke Burgers' Zoo]], dat in [[1923]] verhuisde van [['s-Heerenberg]] naar Arnhem. Het [[Archieven|Gelders Archief]] is aan de ''Markt'' in Arnhem.
 +
 
 +
Hoewel de voormalige gemeente Bergh in eerste instantie sociaal en cultureel voornamelijk op [[Doetinchem]] is gericht, speelt Arnhem vooral een rol als het gaat om [[Spoorlijn Winterswijk-Arnhem|bovenregionale faciliteiten]]. Vanzelfsprekend zijn ook veel inwoners van Bergh werkzaam in Arnhem.
 +
 
 +
== Zie ook ==
 +
 
 +
*[https://nl.wikipedia.org/wiki/Arnhem Arnhem] op Wikipedia]
 +
 
 +
[[Categorie:Nederland]]

Huidige versie van 9 jan 2023 om 19:40

Arnhem is een stad en gemeente in Nederland en de hoofdstad van de provincie Gelderland en ongeveer 30 kilometer ten westen van 's-Heerenberg gelegen. De oudste benaming van de stad is Arneym. Achtervoegsels als -hem, -kem, -kum, -chem en -heim duiden op een zogenaamde rijkskarolingische nederzetting. De gemeente telt 164.096 inwoners en is daarmee de twaalfde grootste gemeente van Nederland.

Tot de gemeente Arnhem behoren behalve de stad Arnhem ook de dorpen Elden en Schaarsbergen, de buurtschappen De Praets en 't Vlot, en delen van de buurtschappen Terlet en Deelen. Arnhem maakt deel uit van het samenwerkingsverband Stadsregio Arnhem Nijmegen. Arnhem ligt aan de rivier de Rijn, de IJssel en de Sint-Jansbeek. De streek die aan de andere kant van IJssel ligt heet de Liemers, of Bergh hier hier wel of niet toe moet worden gerekend is omstreden. Vooral het zuidelijke stadsdeel heeft zich na de Tweede Wereldoorlog grootschalig ontwikkeld. De stad staat internationaal bekend om de Slag om Arnhem: in de Tweede Wereldoorlog speelde Arnhem een belangrijke hoofdrol vanwege de luchtlanding en veldslag van de geallieerde troepen in september 1944, als onderdeel van Operatie Market Garden. Op verschillende plekken in de stad markeren monumenten de plekken waar tijdens de oorlog hevig werd gevochten.

De rechtbank Gelderland en het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zijn in de stad gevestigd, en het is de basis van de landelijke militaire kamer en de luchtmobiele brigade. Daarnaast is de stad standplaats van een aantal nationale en internationale bezienswaardigheden, waaronder het Nederlands Openluchtmuseum en dierentuin Koninklijke Burgers' Zoo, dat in 1923 verhuisde van 's-Heerenberg naar Arnhem. Het Gelders Archief is aan de Markt in Arnhem.

Hoewel de voormalige gemeente Bergh in eerste instantie sociaal en cultureel voornamelijk op Doetinchem is gericht, speelt Arnhem vooral een rol als het gaat om bovenregionale faciliteiten. Vanzelfsprekend zijn ook veel inwoners van Bergh werkzaam in Arnhem.

Zie ook