Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Boetselaer, Willem Jacob van den

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Willem Jacob van den Boetselaer (voluit Willem Jacob van den Boetselaer tho Toutenburg ende ten Poll) was vanaf 1617 landdrost van Bergh. Zijn eerste vrouw was Clara Helena van Thomberg genaamd Wormbs; in 1640 trouwde hij met Johanna van Heeckeren tot Roderlo.

Landdrost Van den Boetselaer was de opvolger van Hendrick van Zuylen, van wie hij niet alleen het ambt, maar ook het huis overnam. Dat huis was het Drost Daemenhuis, genoemd naar zijn bouwer, landdrost Daem van den Bergh. In 1620 kreeg Van den Boetselaar het recht het Drost Daemenhuis te kopen, en het jaar daarop werd de koop gesloten. In 1632 werd het huis opgedragen aan graaf Albert, die het met de rechten van havezate in leen teruggaf aan Van den Boetselaer. De naam van het huis was van toen af aan Boetselaersborg.

Van den Boetselaer overleed waarschijnlijk in 1646, want in dat jaar werd zijn zoon Oswald eigenaar van de Boetselaersborg. Hij was toen echter al langere tijd geen landdrost meer. Waarschijnlijk heeft hij zijn ambt in 1632 neergelegd, en is bij die gelegenheid zijn huis een havezate geworden. In 1662 is er weer een landdrost op de Boetslaersborg komen wonen, namelijk Arnold van Appelthorn, die het huis in 1667 kocht.

Het is waarschijnlijk deze Van Boetselaar naar wie de Van Boetselaerstraat in 's-Heerenberg is genoemd.

Bronnen