Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bonepad

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Café Bonepad aan de huidige Kastanjelaan 20 in Stokkum stond bekend als een typische buurtkroeg. Het werd gerund door de familie Hakvoort, welke overgenomen werd door schoonzoon Gert Jansen, bijgenaamd Bonepad, die van oorsprong uit Beek afkomstig was.

In de jaren '20 verhuisde Gert Jansen van hun huisje in de buurt van 't Peeske naar de Stokkumse kant van de Peeskesbult. In het huisje in Beek heeft nog wel generaties lang de familie Jansen, Bonepad, gewoond. De bijnaam zou stammen van enkele voorvaderen die in de legers van Napoleon Bonaparte gediend zouden hebben, maar dat is nooit bewezen. Bij het ranken van de bonen in Stokkumse moestuinen werd wel eens de volgende woordgrap gemaakt: men legde een boon apart op het pad van de moestuin en vroeg dan wie daar lag....

Een anekdote vertelt over een Hollandse campinggast die vol bravour in de kroeg verklaarde dat hij ieder drankje blind zou kunnen onderscheiden. Kroegbaas Jansen ging daarop naar achteren en kwam terug met een glas met een lichtbruine kleur. Toen de opschepper een slok nam, spuugde deze het geheel meteen weer uit. Op zijn uitroep: "Maar dat is benzine!" antwoorde vader Bonepad: "Jao, maor is het super of normaal?". Naar verluid heeft de campinggast zich daarna nooit meer in het kroegje vertoond.

Als je in die jaren een bezoek bracht aan cafe Bonepad , en je in de kroeg om een biertje vroeg; deze eerst uit de koelkast moest worden gepakt en dan steevast de vraag van de kroegbaas; Mo-j d'r een glas bi-j hemme, of zoep ie uut de fles ?. Op het eind als je naar de rekening vroeg zei hij altijd: 12,80.

Naast het café runde de familie Jansen bij huis ook nog een fietsenmakerij. Traditiegetrouw schoten de vaste klanten op de zondagmorgen van de Stokkumse kermis en alle feestdagen altijd met een luchtbuks op de vogel van een suikerbiet. De daarbij te winnen prijs was de Golden Earpel.

In 1976 moest de familie Jansen bij gebrek aan een opvolger de kroeg sluiten, zoon Heiny Jansen heeft er daarna een woonhuis van gemaakt. In 2007 is hij met zijn vrouw verhuisd en werd het huis verkocht.

Café Bonepad is opgenomen in het Rondje Bergh, een fietstocht.