Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Categorie:Broeders van O.L. Vrouw van Lourdes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De congregatie van de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes werd op 25 november 1830 gesticht in Ronse, België, door kapelaan Stefanus Modestus Glorieux onder de naam Broeders van Goede Werken. De Latijnse naam is Congregatio Fratrum Beatae Mariae Virginis de Lourdes. De afkorting FNDL komt evenwel van Fratres Nostræ Dominæ Lurdensis.

De aanleiding voor de oprichting was de ellende en armoede die kapelaan Glorieux in Ronse om zich heen zag. De congregatie richtte zich op verpleging, opvoeding en onderwijs.

In 1888 werd het moederhuis verplaatst naar Oostakker. Bij deze gelegenheid veranderde de congregatie haar naam in Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes.

In 1844 vestigden zich de eerste broeders in Nederland, in Delft, en in 1892 in Dongen. De congregatie wordt in Nederland daarom ook wel Broeders van Dongen genoemd, ter onderscheid van de Broeders van Oostakker in België. In 1910 werd de congregatie in een afzonderlijke Belgische en Nederlandse provincie gesplitst.

Uit de gemeente Bergh zijn minstens zeven jongemannen bij de Broeders van O.L. Vrouw van Lourdes ingetreden. Zij kwamen allemaal uit Stokkum.

Bronnen

De Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes op de websites van:

Pagina’s in categorie "Broeders van O.L. Vrouw van Lourdes"

Deze categorie bevat de volgende 7 pagina’s, van in totaal 7.