Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Derksen, Karl

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Pater Karl Derksen, zoon van Heinz Derksen en Maria Derksen-Druschel werd op 24 juli 1937 geboren in Emmerik. Hij was de broer van Christa, Monika en Lucie. Zijn jeugdjaren verbracht hij in 's-Heerenberg. Op 1 september 1949 ging hij naar het Dominicuscollege te Nijmegen, waar hij het gymnasium met zeer goed gevolg afsloot. Vervolgens doorliep hij het noviciaat te Huissen. Na drie jaar filosoficum te Zwolle vervolgde hij zijn studie theologie in het Albertinum in Nijmegen. Op 19 juli 1962 werd hij in de Dominicuskerk te Nijmegen door monseigneur Bluyssen tot priester gewijd. Op zijn herinneringsprentje van de wijding staat: "Bidt dat ik het juiste woord mag vinden om kenbaar te maken dat Hij onze Vrede is".

Het priesterfeest in s-Heerenberg:
Op zaterdag 28 juli 1962 werd hij aan de gemeentegrens van 's-Heerenberg feestelijk ontvangen door deken van Dijk en burgemeester De Leeuw. Voorafgaand door de schutterij, gidsen, kabouters, het Jongensgilde, de harmonie en talloze bruidjes werd hij naar het kerkplein gereden. Daar werd hem een vendelhulde aangeboden en daarna volgde een plechtig lof.
Zondag 29 juli 1962 werd hij wederom door bruidjes omringd van zijn ouderlijk huis naar de kerk begeleid. Er volgde een plechtige hoogmis waarin de neomist voorging geassisteerd door pater Vismans en pater Van der Ploeg. Als acolieten waren zijn jeugdvrienden Andreas ten Have en Jan Wennekes uitgenodigd. Op het einde van de viering volgde de neomistenzegen. 's Middags was er een druk bezochte receptie in het Sint Jozef.
De dag werd afgesloten met een diner voor genodigden bij Hotel Heitkamp.

Pater Karl Derksen overleed in 2002, 64 jaar oud.

Bron o.a.

  • Dagblad Trouw van 13 juni 2002