Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Derksen, Theodorus Wilhelmus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Theo Derksen

Theo Derksen werd geboren te 's-Heerenberg op 6 januari 1918. Zijn ouders woonden toen op het adres Achter de Wal 430B. Tegenwoordig is dat Nachtegaalslaantje 9.

Theo was kleermaker bij fa. Ernst te Doetinchem. Zijn dienstplicht heeft hij vervuld bíj het 8e Regiment Infanterie (8 RI), dat in de meidagen van 1940 was gelegerd op de Grebbeberg bij Rhenen. In de zware strijd die daar geleverd werd, zag hij diverse kameraden, waaronder uit de gemeente Bergh, naast zich sneuvelen. Hij werd als krijgsgevangene afgevoerd, maar was na enkele maanden weer thuis. Later werd hij weer tewerkgesteld, maar kreeg voorlopig uitstel wegens onmisbaarheid bij fa. Hamberg te Leerdam, waar hij inmiddels was gehuwd. Hij heeft wegens illegale activiteiten gevangen gezeten in Tiel, maar de oorlog overleefd.

In latere jaren had Theo veel last van trauma's, fobieën en oorlogssyndromen. Na een zeer moeilijk leven stierf hij, 57 jaar oud te Leerdam

Theo's broer Peter was in mei 1940 ook in militaire dienst. Zijn neef Wim is in de Tweede Wereldoorlog als KNIL-militair in Japanse krijgsgevangenschap omgekomen en zijn neef Theo was dienstplichtig militair in Nederlands-Indië.

Een kaart van de Grebbeberg en omgeving, waarop de positie van 8 RI is aangegeven.

Andere militairen van 8 RI: