Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Dunk, Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De kaart die bij aankomst in Baltimore werd ingevuld voor Maria. In het vak Accompanied by ontbreken haar schoonmoeder en haar zwager Antoon.
Klik op de kaart voor een vergroting en voor de brongegevens.

Maria Dunk is in 1867 naar Amerika geëmigreerd. Zij was een dochter van Jan Hendrik Dunk en Antonia Damen, en werd geboren in Vinkwijk op 15 december 1827. Het gezin Dunk woonde in het huis waarin bijna een eeuw later de actrice Mia Goossen werd geboren.

Maria trouwde op 25 april 1862 te 's-Heerenberg met Gerhard Berntsen, geboren in Kleef op 5 maart 1828 als zoon van Bernhard Berntsen en Hendrina van Akkeren. Vijf jaar later, op 15 juli 1867, werd zij met haar gezin uitgeschreven uit het bevolkingsregister van de gemeente Bergh wegens vertrek naar Amerika.

Zij reisde met de bark Capella van Bremen (Bremerhaven) naar Baltimore. De aankomst daar was op 25 september 1867. Het valt op dat de reis meer dan twee maanden heeft geduurd. De oversteek over de Atlantische Oceaan nam hooguit twee weken in beslag, dus waarom heeft de reis van Vinkwijk naar Bremen zo lang geduurd? Dit kan te maken hebben met het mogelijke overlijden van een van de kinderen. Volgens het bevolkingsregister zijn Maria's drie kinderen alledrie naar Amerika vertrokken, maar alleen Bernard en Antonia zijn daar aangekomen. Johannes ontbreekt. De enige voor de hand liggende verklaring is dat het jongetje onderweg naar Bremen is overleden.

Aanvankelijk woonde Maria met haar gezin in de staat Missouri, maar tussen 1876 en 1880 zijn zij verhuisd naar Nemaha in Nemaha County, Kansas.

Zie de pagina van haar schoonfamilie voor meer informatie.

Haar kinderen

In Vinkwijk werden geboren:

  • Bernardus Hendrikus Lambertus, geboren op 5 april 1863
  • Johannes Hendrikus, geboren op 26 oktober 1864
  • Antonia Johanna Maria, geboren op 29 januari 1867

In Missouri werden geboren:

  • William, geboren rond 1872
  • Peter, geboren rond 1876

Bronnen