Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Edelhorster Brug

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Edelhorster Brug was de naam van een bruggetje over de Wetering (ook wel Grenskanaal genoemd) tussen Azewijn en de Duitse gemeente Emmerik. Dit bruggetje werd nog aangeduid op topografische kaarten tot 1955. Op de kaart van 1956 is het niet meer aangeduid. De oudste vermelding is gevonden op kaarten uit 1883. De naam Edelhorst was de naam van een verdwenen kasteeltje net aan de Duitse kant van de grens bij Azewijn-Netterden; de brug was daar waarschijnlijk naar vernoemd. Edelhorst was ook de naam van de nabij gelegen boerderij De Edelhorst; deze is echter pas in 1966 gebouwd en kan dus niet de naamgever zijn.

Van de brug naar de Meilandsedijk iets ten oosten van de latere boerderij De Edelhorst lag een verbindingsweg van circa 500 meter lengte; de naam van deze weg is onbekend (misschien: Edelhorsterweg?). Ook deze verbindingsweg verdween vanaf 1956 van de topografische kaarten. Tegenwoordig ligt op de locatie van deze weg - op het bedrijventerrein DocksNLD Logistics Park - het bedrijf DSV. De boerderij Edelhorst is in 2016 gesloopt voor de aanleg van dit nieuwe bedrijventerrein.

Direct over het bruggetje aan de Duitse kant lag en ligt nog steeds de boerderij Frauenmaad - tegenwoordig van de familie Scheers-van Haag - met akkerland voor voederwinning, snijmaïs, grasland, melkveehouderij en veeteelt (adres: Zum Frauenmaad 90 en 91, Emmerich). Deze boerderij is ook een erkend opleidingsbedrijf / leerbedrijf in de landbouw. Tot 1992 stond deze boerderij op de topografische kaarten aangeduid als Frauenmaet, daarna als Frauenmaad. De boerderij bestaat al lang; het gebouw is sinds 1930 op de topografische kaarten te zien.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...