Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Engberink, Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

In Nederland

Uit dagblad De Tijd van 26 juni 1882

Johannes Engberink werd op 14 juli 1855 geboren in de Twentse buurtschap Hasselo als zoon van Joannes Engberink en Geertruida Grimberg. Op 10 augustus 1881 werd hij in Utrecht tot priester gewijd.

Als een van zijn eerste opdrachten werd hij juni 1882 naar de parochie Azewijn gestuurd om daar te assisteren tijdens pastoor Meurs' laatste dagen en na diens overlijden. Pastoor Meurs had op 19 maart 1882 zijn laatste doop verricht, waarna de karmeliet B. Jansen en kapelaan Hoegen tot Engberinks komst de taken waarnamen. Engberink heeft in Azewijn twee kinderen gedoopt; het eerste op 9 juni, het tweede op 29 juni, een week na pastoor Meurs' overlijden. In het dagblad De Tijd verscheen op 26 en 27 juni een overlijdensadvertentie voor pastoor Meurs, die Engberink ondertekende als r.-k. priester en assistent. Aangenomen kan worden dat hij in Azewijn is gebleven tot begin juli pastoor Hazelekke arriveerde.

Tot zijn latere standplaatsen behoort Haarle in Salland, waar hij net als eerder pastoor Hazelekke, assistent was. In juli 1886 werd hij benoemd tot kapelaan in Zandberg (een buurtschap in de Neder-Betuwe), waarna hij in februari 1888 kapelaan in Hoogland werd.

In Amerika

Johannes Engberink (1855-1918)

Vanuit Hoogland is hij in september 1889 als missionaris vertrokken naar New Orleans in Amerikaanse staat Louisiana. De toenmalige aartsbisschop van New Orleans, mgr. Janssens, van geboorte een Tilburger, had op een reis door Europa met succes geestelijken geworven voor zijn diocees: hij keerde terug met zes priesters en vijf diakens en subdiakens, waaronder vier Nederlanders.

In Louisiana werd hij Father John Engberink genoemd. In het aartsbisdom New Orleans was hij betrokken bij de oprichting van nieuwe parochies en de bouw van kerken. Zijn grootste project was de bouw in Europese stijl van de kerk van Saint Landry in zijn standplaats Opelousas. Op zeker moment is hij benoemd tot deken (dean), maar wanneer, kon niet worden achterhaald

Hij overleed op 16 juni 1918, 62 jaar oud, in een ziekenhuis is New Orleans en werd op 19 juni begraven in zijn kerk in Opelousas. Op zijn grafsteen staat:

HERE LIES
VERY REV. JOHN ENGBERINK
DEAN, PASTOR OF ST LANDRY'S CHURCH
A NATIVE OF HASSELO, HOLLAND
BORN JULY 14, 1855
DIED JUNE 16, 1918
IN THE 37TH YEAR OF HIS PRIESTHOOD
A TRUE PRIEST OF GOD. HE FOUGHT THE GOOD FIGHT
HE PROVED HIS ZEAL FOR THE BEAUTY OF THE HOUSE
OF GOD BY BUILDING THIS CHURCH? AND HIS LOVE
FOR HIS PEOPLE BY THE SACRIFICE OF HIS LIFE.
R.I.P.

Het vraagteken in de een na laatste regel is wat merkwaardig, maar het staat er echt.

Bronnen