Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Eppeln van den Raayhof, Frans Anton van

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Frans Anton van Eppeln van den Raayhof was rentmeester ten tijde van graaf Frans Willem, die regeerde van 1712 tot 1737.

Helaas is Van Eppeln, die de bijnaam de Eppelaar had, als een slecht persoon de geschiedenis ingegaan. Hij was sluw en met zijn sluwheid zette hij graaf Frans Willem en diens vrouw Maria Catharina von Truchsess Waldburg Zell naar zijn hand. Niet alleen de bedienden op het slot maar alle Berghenaren spraken er schande van.

Van Eppeln boog alles in zijn voordeel om. Dat daghuurder Derk van Gellekom uit Azewijn hem eens in het jaar een paar kippen bracht in ruil voor een vlonder dat hij over de Laak had mogen aanleggen, was nog het minste. Erger waren de talloze verduisteringen, waaraan hij zich schuldig maakte. Graaf Frans Willem had te weinig gezag om de oplichter-rentmeester te stoppen.

Op een gegeven moment waren er toch genoeg bewijzen tegen Van Eppeln verzameld om een proces te kunnen beginnen. Om daaraan te ontkomen heeft hij, zo wordt vermoed, op 14 oktober 1735 Huis Bergh in brand gestoken. Hoewel de hele burgerij van 's-Heerenberg was uitgelopen om te blussen en te redden wat er te redden viel, bleven alleen de noordelijke vleugel en de kapel gespaard.

Van Eppeln heeft een proces kunnen ontlopen, maar zijn naam is voor altijd bezoedeld. Hij werd in 1739 nog wel een van de voogden van Graaf Johan Baptist, zoon van de in 1735 overleden graaf Frans Willem, maar moest die positie vanwege zijn dubieuze verleden al snel opgeven. Hij overleed omstreeks 1742.

Bronnen