Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gademan, Johannus Reinirus

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 9 feb 2023 om 17:23 (typo)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Gademan en zijn echtgenote in de jaren 50

Johannus Reinirus (Jan) Gademan werd op 27 september 1919 geboren in Beek als zoon van Hendrikus Johannes Gademan en Maria Geertruida Huisman. Zijn ouderlijk huis was Hotel-Café de Roos.

Hij had vier zussen en vijf broers, van wie naast zijn vader ook zijn zussen Lies en Annie, en zijn broers Herman, Henk, Wim, Gerrit en Corry een pagina op Berghapedia hebben.

Hij was lid van het Sint Jansgilde.

Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog was Gademan kapper in Beek. De Duitsers stuurden hun soldaten naar hem toe om geknipt te worden, waarop hij in 1943 naar Wesel werd gestuurd om daar Duitse militairen te knippen.

In Wesel kwam hij in contact met de verzetsbeweging en al gauw hielp hij joden het land uit te smokkelen. Ook lukte het hem informatie aan Duitse officieren te ontfutselen terwijl hij hen knipte. Na ongeveer een jaar werd zijn verzetswerk ontdekt. Hij werd gevangengenomen en naar het concentratiekamp Buchenwald bij Weimar overgebracht. Ook daar moest hij kapperswerk doen: hij moest medegevangenen kaalscheren.

Toen aan het eind van de oorlog de Amerikaanse troepen naderden, voerde de SS-bewaking een groot deel van de gevangenen, waaronder Gademan, te voet af uit het kamp. De kolonne werd ingehaald door de Amerikanen, die de gevangenen bevrijdden.

Gademan keerde terug naar Nederland. Hij trouwde in 1951 en emigreerde in 1952 met zijn vrouw Jacobien naar Zuid-Afrika. Daar werden drie kinderen geboren: Eddy, Henny en Marjo.

Ook in Zuid-Afrika was Gademan kapper. In 1963 kocht hij een kapperszaak in Pietermaritzburg. Zeven jaar later, op 10 februari 1970, overleed hij aan een hartaanval. Hij was vijftig jaar oud.

Ook zijn jongste broer Corry was kapper. Hij had een kapperszaak in Duitsland.

Bronnen