Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hotel-Café de Roos

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hotel-Café de Roos aan de Sint Jansgildestraat 52 in Beek was tot in de jaren 20 eigendom van Johan Gerardus Reijers. Het gezin Reijers (vader, moeder en vijf kinderen) gebruikte een deel van de Roos als woonhuis. Ook was in de Roos de bakkers- en kruidenierswinkel gevestigd. Een voor Beek vermeldenswaardige pensiongast was in 1898 Henri Vermeulen, die vanuit Venray was overgekomen om in Loerbeek les te gaan geven aan de Openbare Lagere School.

Na het overlijden van Johan in 1924 is zijn inwonende ongetrouwde dochter Maria Cornelia voor korte tijd verhuisd naar de overkant. Weer later had haar broer Johannes Aloysius aan zijn woning ( bij zijn molen) een zelfstandige woonruimte aangebouwd, waar `tante Marie' tot 1940 plezierig heeft kunnen wonen.

Zover valt na te gaan, was het de familie Gademan die de exploitatie van de Roos heeft overgenomen.

De Roos in Beek ligt aan de route van het Rondje Bergh.

Toon Abbing had er zijn Bijenmuseum ondergebracht van 19.. tot 19...

In de 80er jaren was er bij Hotel De Roos een halteplaats van de rijdende bibliotheek (bibliotheekbus), die op dinsdagavond en woensdagmiddag 1,5 tot 2 uur hier stond.

Sinds 2000 zit op dit adres Eetcafé SamSam en sinds 2016 ook nog Pizzeria / IJssalon Naderiano. Daarvoor vanaf 2012 Jimmy's Place. De bovenverdieping van het voormalige hotel is verbouwd tot appartementen.

De Pizzeria en het IJscafé zijn al enige tijd gesloten en er bestaan in 2020 plannen om ook de benedenverdieping van dit gebouw in 2021 om te bouwen naar appartementen. Op termijn zal misschien ook Eetcafé SamSam hiervoor moeten verdwijnen.

Bronnen

  • Collectie Vermeulen (Liemers Museum)
  • 'Stamboom Familie Reijers' (tweetalig) 1988